terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Metro, 18-11-2010

door:
Marianne Wildschut

Kinderen oogsten Turkse hazelnoten


• Tienduizenden kinderen verrichten seizoensarbeid in Turkije • Stop Kinderarbeid vraagt bedrijven om openheid en actie

Ook kinderen werken mee bij de pluk van hazelnoten

Aan die lekkere boterham met hazelnootpasta zit een bijsmaakje. Duizenden Turkse kinderen maken voor weinig geld lange dagen om de noten te plukken.
In bijna alle hazelnootpasta’s en chocoladerepen zitten hazelnoten uit Turkije. Turkije produceert 75 procent van alle hazelnoten wereldwijd. Als de hazelnoten in Ordu, een streek rond de Zwarte Zee, worden geplukt, komen vele arme gezinnen uit de binnenlanden van Turkije een paar maanden over. Ook hun kinderen werken mee. De 9-jarige Zara Yamuktu maakt bijvoorbeeld net als haar ouders dagen van elf uur voor één euro per uur. Een groot deel van het jaar schiet school er bij in en dus ook de kans van Zara op een betere toekomst dan haar ouders. Om hoeveel kinderen het gaat is nog onduidelijk maar volgens de Turkse onderwijsbond zou het alleen al om zeventigduizend kinderen gaan uit de stad Sanliurfa en omstreken. De Tweede Kamer heeft inmiddels onthutst gereageerd op de beelden die journalist Mehmet Ülger van de Turkse hazelnotenpluk maakt. “Nederland en Europa moeten er bij de Turkse regering op aandringen om kinderarbeid uit te bannen”, vindt de Kamer. De campagne ‘Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats’ is eveneens geschokt en roept bedrijven als Ahold, Unilever en Mars op tot actie tegen kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in de pluk van hazelnoten in Turkije. Inmiddels is Stop Kinderarbeid in gesprek met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) over mogelijk gezamenlijke actie om de misstanden in de sector aan te pakken.

De campagne ‘Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats’ is een internationale campagne die in Nederland gevoerd wordt door de Algemene Onderwijsbond, FNV Mondiaal, Hivos, ICCO & Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep en Stichting Kinderpostzegels Nederland, in samenwerking met partners in ontwikkelingslanden.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 23 november 2010