terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door AgriHolland.nl, 13-9-2010


Bejo Zaden scherpt beleid tegen kinderarbeid aan


Bejo Zaden gaat een gedragscode ontwikkelen en zijn beleid ten aanzien van zijn toeleveranciers op het punt van kinderarbeid aanscherpen. Dat schrijft minister Van der Hoeven van Economische Zaken en Verhagen van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

In een rapport over de teelt van groentezaden, "Growing Up in the Danger Fields: Child and Adult Labour in Vegetable Seed Production in India" van de Landelijke India Werkgroep, International Labor Rights Forum en de campagne Stop Kinderarbeid, wordt melding gemaakt van misstanden in de keten van twee Nederlandse bedrijven, Bejo Zaden en Advanta.

De Nederlandse regering hecht sterk aan de naleving door Nederlandse bedrijven in het buitenland van de normen zoals vastgelegd in de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. De rapporten vormden dan ook aanleiding om met Bejo Zaden en Advanta in gesprek te gaan.

Bejo Zaden
Bejo Zaden gaf aan geschrokken te zijn van de inhoud van de rapporten en van de bewering dat Bejo Zaden via zijn keten betrokken zou zijn bij kinderarbeid in India. Het bedrijf gaat er vanuit dat de informatie in het rapport correct is en vindt dat het maatregelen moet treffen richting de toeleveranciers van het dochterbedrijf Bejo Sheetal Seeds Pvt. Ltd., alsmede in de aansturing van de Indiase dochter vanuit het moederbedrijf.

Als eerste stap heeft Bejo Zaden de Indiase dochter ge´nformeerd over de rapporten en vertalingen toegestuurd met de instructie om uit te zoeken hoe en waar de kinderarbeid voorkomt. Bejo Zaden liet weten dat Bejo Sheetal voornemens is zich aan te sluiten bij de Fair Labour Association, een organisatie met veel ervaring op het gebied van tegengaan van kinderarbeid bij aangesloten bedrijven.

Daarnaast is Bejo Zaden gestart met het formuleren van een beleid en gedragscode tegen kinderarbeid, waaronder een gedragscode en een clausule tegen kinderarbeid in de productiecontracten.

Advanta
Het Nederlandse deel van Advanta is in 2006 overgenomen door het Franse bedrijf Limagrain. Limagrain Nederland richt zich op de verkoop van groentezaad aan de Nederlandse markt, deels onder de merknaam Advanta. Limagrain Nederland geeft aan zijn zaden niet uit India te betrekken, omdat Indiase zaden niet geschikt zijn voor het gematigde klimaat in Nederland.

Limagrain Nederland heeft naar aanleiding van de rapporten een brief gestuurd naar United Phosphorus Limited met de dringende vraag om alles in zijn macht te doen om de kinderarbeid die verband heeft met Advanta India te stoppen.

bron: Ministerie van Economische Zaken, 10/09/10


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 13 september 2010