terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op FNV.nl, 25-5-2010


Minister Verhagen ontvangt handleiding tegen kinderarbeid


Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken ontving op 26 mei uit handen van Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV en Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep, een handleiding hoe bedrijven kinderarbeid kunnen voorkomen en bestrijden.

De handleiding is gemaakt door de campagnecoalitie 'Stop kinderarbeid’ (Hivos, FNV, AOb, LIW, ICCO & Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels). Ze biedt achttien concrete aanbevelingen over hoe bedrijven álle vormen van kinderarbeid in hun productieketen kunnen uitbannen én kunnen zorgen dat ook arbeidsrechten van werknemers worden nageleefd. Daarnaast biedt de handleiding ondersteuning voor overheden bij het overwegen en (her)formuleren van hun kinderarbeidbeleid.

Gesprek met ondernemers
Minister Verhagen en Agnes Jongerius gingen ondermeer in gesprek met ondernemers die deelnemen aan de Fair Wear Foundation (FWF). In de Fair Wear Foundation werkt een groeiend aantal bedrijven uit de kledingbranche samen met vakbonden en maatschappelijke organisaties om de arbeidsomstandigheden bij de leveranciers van Nederlandse kledingbedrijven te verbeteren. FWF controleert dit. McGregor is een van de bedrijven die aan de Fair Wear Foundation deelnemen.

De campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' roept niet alleen bedrijven maar ook regeringen en internationale organisaties op meer tegen kinderarbeid te doen. Zo was Stop Kinderarbeid onlangs nauw betrokken bij het opstellen van het actieplan tijdens de internationale conferentie over kinderarbeid in Den Haag. Ook wordt geadviseerd aan de Tweede Kamer, diverse ministeries en de Europese Commissie.

Campagne ‘Stop Kindearbeid – School, de beste werkplaats’
‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ is een Europese campagne van de Alliance2015 die in Nederland gevoerd wordt door ontwikkelingsorganisatie Hivos, de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Mondiaal, ICCO & Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels, in samenwerking met partners in ontwikkelingslanden.

Foto's: Merel Maissan

Zie ook www.stopkinderarbeid.nl/.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 18 juni 2010