terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in AD - Utrechts Nieuwsblad, 9-2-2010door:
Gerben van 't Hof

India belooft beterschap bij voorbereidingen Commonwealth Games


Woede om loodzware kinderarbeid bij stadions

Veel kinderen van arbeiders die het Jawaharlal Nehru Stadion in New Delhi bouwen, werken voor een hongerloontje mee om de stadions en andere faciliteiten voor de Commonwealth Games op tijd af te hebben. (foto: AP)

UTRECHT / NEW DELHI - India krijgt een golf van kritiek over zich heen vanwege de belabberde werkomstandigheden bij de bouw van stadions voor de Commonwealth Games. Zelfs kleine kinderen verrichten het loodzware werk op de bouwplaatsen.

De kinderen zijn op tal van plaatsen in de weer met scheppen en slepen manden vol zware stenen. Ze krijgen niet of slecht betaald - vaak rond anderhalve euro voor acht uur werk - hebben weinig te eten en slapen in krakkemikkige hutjes zonder water en elektriciteit.
De Commonwealth Games, die in oktober in New Delhi worden gehouden, zijn na de Olympische Spelen een van de grootste sportevenementen. India was dolblij met het binnenhalen van het spektakel omdat het land de wereld wil tonen dat het prima in staat is een internationaal evenement op poten te zetten. "Maar met de berichten over de slechte arbeidsomstandigheden heeft het imago van India een deuk opgelopen," zegt Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep, een organisatie die zich inzet voor de kansarmen in het Aziatische land. "Het verbeteren van de arbeidsomstandigheden blijft moeilijk in India. Er is een enorme hoeveelheid goedkope arbeid beschikbaar, zodat werkgevers het met de voorzieningen niet zo nauw nemen. En kinderarbeid is nog altijd redelijk geaccepteerd." Volgens Oonk kiezen aannemers vaak arbeiders uit andere delen van het land. "Die zijn wanhopig op zoek naar werk en komen dus niet zo snel op voor hun rechten. Vrouwelijke arbeiders kunnen vaak nergens met hun kind terecht. Kinderen worden dus gewoon meegenomen naar bouwplaatsen."
De politieke partij PUDR schat dat 450.000 bouwvakkers werken aan de faciliteiten voor het sportevenement. Volgens CWG-CWC, een groep van maatschappelijke organisaties in New Delhi, zijn met de migrantenwerkers 20.000 kinderen meegekomen naar de bouwplaatsen.
De PUDR, de CWG-CWC en tal van andere organisaties uit binnen- en buitenland hebben India opgeroepen iets te doen aan de wantoestanden op de bouwplaatsen.
Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat een speciale commissie moet toezien op de werkomstandigheden. "Zulke commissies worden vaker ingesteld," zegt Oonk. "Soms halen ze iets uit, soms ook niet. Maar in dit geval staat er voor India natuurlijk veel op het spel. Heel de wereld kijkt mee."
In oktober reizen 6000 atleten af naar New Delhi. De openings- en sluitingsceremonie zal worden gehouden in het Jawaharlal Nehru-stadion. India staat onder grote druk om de stadions en de hotels op tijd klaar te hebben. De Commonwealth Games Federatie is er niet gerust op. Nog altijd is geen enkele faciliteit opgeleverd.Zie ook:

Indiase kinderen bouwen sportstadions (AD - Utrechts Nieuwsblad, 5 feb 2010)

Schrijnende kinderarbeid in India - fotoreportage (AD - Utrechts Nieuwsblad, 5 feb 2010)
(De Indiase aannemers hebben vertraging opgelopen bij de bouw van de verschillende sportstadia voor de Commonwealth Games, die in oktober plaatsvinden in New Delhi. Alle middelen worden nu ingezet om de bouw tijdig af te ronden, zelfs kinderarbeid. Bekijk de aangrijpende beelden.)


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 10 februari 2010