terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Stedelijk Interieur, okt 2009

(www.stedelijkinterieur.com)    


5 jaar Stedelijk Interieur in 8 updates

....
....

door:
Jan-Willem Wesselink

De echte kosten van goedkoop Aziatisch natuursteen


STEDELIJK INTERIEUR 2007 / URBAN STREET - PAGINA 14 T/M 20 - 'DE ECHTE KOSTEN VAN GOEDKOOP AZIATISCH NATUURSTEEN


Jan-Willem Wesselink, hoofdredacteur Stedelijk Interieur
'Ik schreef dit artikel over de lelijke manier waarop veel prachtige natuurstenen bestratingsmaterialen worden geproduceerd in China en India. Kinderarbeid en verkapte slavernij bleken meer regel dan uitzondering. Tegelijkertijd waren nuances op zijn plaats. Al was het maar omdat die industrie in stand wordt gehouden door westerse opdrachtgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Uit eigen onderzoek bleek dat. Veel inkopers waren zich niet bewust van de mensonterende omstandigheden in Aziatische mijnen. Dat kan natuurlijk. Wat minder gemakkelijk te begrijpen is, is dat van de inkopers die het zich wel realiseerden, een flink aantal toch deze materialen koopt. Maar als je je eigen dochter niet dit werk wilt laten doen, waarom dan wel die van een ander? En zo riep het artikel ook de nodige vragen op over mijn eigen moraal. Want hoe duurzaam koop ik zelf in?'

Samenvatting artikel:
Het artikel stelt de arbeidsomstandigheden waaronder natuursteen in AziŽ wordt gewonnen aan de kaak. Achter de lage prijs die leveranciers uit China en India vragen, gaat een hoop ellende schuil. Volgens de Landelijke India Werkgroep is een groot deel van de uit AziŽ afkomstige natuursteen 'besmet'. Tegelijkertijd komen delen van China en India wel tot ontwikkeling door de natuursteen die Europeanen er kopen. Om ook de arbeidsomstandigheden en salarissen te verbeteren, is echter meer geld nodig. En dat moet de opdrachtgever wel willen betalen.

Hoe staat het er nu mee?
Twee bedrijven starten nu, onder begeleiding van de Werkgroep Duurzame Natuursteen, verbeteringsprogramma's bij enkele leveranciers van natuursteen in India. 'Dit houdt in dat er gezondheidscursussen worden gegeven, ervoor wordt gezorgd dat als daar kindarbeiders werken zij naar school gaan, en er gelet wordt op de staat van huisvesting van de werknemers', vertelt Nicky Coninck van de Landelijke India Werkgroep.

....
....


Klik hier voor het artikel 'De echte kosten van goedkoop Aziatisch natuursteen' in Stedelijk Interieur van augustus 2007.


terug LIW in de pers Duurzame Natuursteen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 22 oktober 2009