terug
Nieuwsitem is uitgezonden in De Zevende Hemel (OHM) (Radio 5), 4-10-2008


Verdraagzaam als Gandhi?“Ik zou wel meer een standpunt vanuit de Hindoestaanse gemeenschap willen horen”

Gerard Oonk is directeur van de Landelijke India Werkgroep. Deze werkgroep zet zich al 30 jaar in tegen kinderarbeid, voor verbetering van de positie van de vrouw en van Dalits (de kastelozen). Nu mogen lieden van de werkgroep India niet meer in. Het begon toen zij zich gingen inzetten voor de mensenrechten van de Dalits. Er volgden gesprekken met de Indiase ambassade. Zij krijgen geen visa meer voor India.

India vindt dat de werkgroep negatief is over het land, niet eerlijk is en teveel kritiek op India heeft. Oonk denkt dat de inmenging van een Nederlandse groep in deze kwestie niet gewaardeerd werd.

Hij ziet wel steeds meer samenwerking tussen de Werkgroep en de Nederlandse Hindoestaanse gemeenschap. Wel vindt hij dat hij te weinig hoort van de Hindoestaanse gemeenschap over wat er mis is met India en vooral als het gaat om de kastekwesties. Hij vindt dat de gemeenschap afstand moet nemen van mensen die het hindoeïsme extremistisch uitleggen en het gaan misbruiken om geweld tegen anderen te plegen.


Verslaggever Moti Marhe in gesprek met Gerard Oonk. Download mp3 (4.19 min)


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 9 oktober 2008