terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Onderwijsblad, 28 juni 2008Actie Stop KinderarbeidZeg stop tegen kinderarbeid! Tot en met 6 juli is in de Grote Kerk in Den Haag de expositie 'Opgroeien zonder kinderarbeid' te zien.

De expositie werd 11 juni geopend door minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. Verhagen speelde als eerste de computergame Child labour buster. Dit spel is ontwikkeld door ‘Stop kinderarbeid - School, de beste werkplaats’, een campagne die publiek en politiek oproept om actie te ondernemen tegen kinderarbeid. In Nederland is de campagne een gezamenlijk initiatief van Hivos, FNV, AOb en de Landelijke India Werkgroep. Maar ook in andere Europese landen hebben organisaties zich aangesloten bij de campagne.
De educatieve expositie over kinderarbeid is gebaseerd op het boek Een wereld voor kinderen van fotograaf en schrijver Peter de Ruiter. De belangrijkste conclusie in zijn boek is dat kinderarbeid geen natuurverschijnsel is. Het is door mensen in het leven geroepen en kan door mensen worden beëindigd. Onderwijs speelt een essentiële rol. Alleen als kinderen nu naar school gaan, kunnen zij straks zichzelf, hun kinderen en hun land tot bloei brengen. Het is aan volwassenen een wereld te scheppen waarin zij dat kunnen, een wereld voor kinderen.

De expositie is gratis en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur.

Actie! Maak het stop-kinderarbeid teken
Spreek je nu uit tegen kinderarbeid. Hoe dat kan? Door een foto te maken waarop jij het ‘stop-teken’ tegen kinderarbeid maakt (alleen, met je vrienden, collega’s of familie). E-mail je foto naar stop@kinderarbeid.nl of verstuur deze met je mobieltje via MMS naar 06 12768802. De foto’s worden op gigantische driedimensionale letters ‘Stop kinderarbeid’ in de Grote Kerk in Den Haag geplaatst. De actie loopt tot 6 juli. Meer informatie en de foto’s staan op de pagina http://voordewereldvanmorgen.nl/site/page/kinderarbeid.

Child labour buster op het web
De game is in zes landen gelanceerd. Daarmee hoopt de campagne kinderen spelenderwijs bewust te maken van het feit dat wereldwijd meer dan 218 miljoen kinderen werken. In plaats van naar school te gaan zoals hun Europese leeftijdsgenootjes maken kindarbeiders lange dagen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden en voor weinig of geen loon: www.stopkinderarbeid.nl.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 april 2010