terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Algemene Onderwijsbond, 12-6-2008Kinderen leren met computerspel over kinderarbeidMet het spelen van een computergame gaf minister Verhagen van Buitenlandse Zaken op woensdag 11 juni het startschot voor een grote actie tegen wereldwijde kinderarbeid. Het spel is gemaakt in het kader van de de campagne 'Stop Kinderarbeid' en is te vinden op de website van Stop Kinderarbeid. Met het spel leren Europese kinderen al spelenderwijs wat het betekent om als kind te moeten werken.

Het spel is ontwikkeld in het kader van 'Stop Kinderarbeid', een internationale campagne die door verschillende Europese ontwikkelingsorganisaties wordt gevoerd. In Nederland werkt de AOb in deze campagne samen met FNV, Hivos en de Landelijke India Werkgroep (LIW).

12 juni
De start van de actie vondt plaats aan de vooravond van de Werelddag tegen Kinderarbeid. Wereldwijd werken er volgens cijfers van de International Labour Organisation (ILO) nog altijd zo'n 218 miljoen kinderen. Voor de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de Beste Werkplaats' meer dan voldoende reden om een grote actie tegen kinderarbeid te organiseren.

Fotoactie
Op 11 juni opende Minister Verhagen ook de tentoonstelling 'Opgroeien zonder kinderarbeid'. Die tentoonstelling bevat foto's en teksten van fotograaf Peter de Ruiter, van wie onlangs het boek 'Een wereld voor kinderen' verscheen. Tot slot voegde de minister als eerste een portretfoto van zichzelf toe aan een fotoactie tegen kinderarbeid. De foto is geplakt op één van de grote driedimensionale letters STOP KINDERARBEID die in de Grote Kerk staan. Met de foto maakt de minister een 'stopgebaar' in de richting van kinderarbeid.

Meedoen
Vanaf 12 juni kan iedereen via stop@kinderarbeid.nl een portretfoto insturen die in de Grote Kerk wordt uitgeprint en op de letters wordt geplakt. Op de foto moet het 'stopteken' te zien zijn. De ingezonden foto's zijn daarnaast te zien op http://voordewereldvanmorgen.nl/. In de kerk zelf is het voor bezoekers ook mogelijk om een foto te laten maken. Het verloop van de actie in de kerk is live via een webcam te volgen.

Meer weten?
Meer informatie over de campagne is te vinden op de site van Stop Kinderarbeid. Of kijk naar dit filmpje van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op diverse plekken wordt kinderarbeid al succesvol aangepakt. Zo is in Marokko een project van lerarenvakbond SNE om kinderen in de schoolbanken te houden. In onderstaande video meer over dit project, waarin ook de AOb een belangrijke rol heeft gespeeld.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 juni 2008