terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Goede Waar & Co, 28-2-2008
(www.goedewaar.nl)


Concrete aanpak kinderarbeid IndiaNa het akkoord tussen FFI en de Landelijke India Werkgroep (persbericht) lijkt het gedachtegoed van maatschappelijk verantwoord ondernemen te zijn doorgedrongen, en komt er weer goed nieuws uit India. Bedrijven die kinderarbeid willen bestrijden kunnen nu eindelijk terugvallen op een concreet stappenplan. In New Delhi, India is op 20 februari tijdens een internationale conferentie over kinderarbeid een Actieplan voor bedrijven gelanceerd.

Met de campagne ‘Stop kinderarbeid – School de beste werkplaats’ is een nieuwe tijd aangebroken in de strijd tegen kinderarbeid en de bestrijding van armoede. In het plan worden 18 heldere stappen beschreven die bedrijven zouden moeten zetten om kinderarbeid tegen te gaan. Het Actieplan zorgt voor een kwalitatieve aanpak want niet alleen de ergste vormen van kinderarbeid worden aan de kaak gesteld, maar álle vormen staan centraal. Bovendien wordt het probleem bij de wortel aangepakt en krijgen bedrijven inzicht op hun invloed op leveranciers en de mogelijkheden die de samenwerking met o.a. vakbonden, anti kinderarbeid organisaties en regeringen kunnen bieden. Het bestrijden van kinderarbeid kan hierdoor onderdeel zijn van de verbetering van alle arbeidrechten en uiteindelijk de welvaart in arme landen. Want ‘kinderarbeid houdt armoede in stand!’, aldus het Actieplan. ‘Het bestrijden van kinderarbeid schept meer banen en betere lonen voor volwassenen en draagt dus bij aan de armoedebestrijding’.

Het Actieplan is voortgekomen uit de samenwerking tussen de Algemene Onderwijsbond, Hivos, FNV Mondiaal, de Landelijke India Werkgroep en organisaties uit 5 andere Europese landen. Ook suggesties en commentaar op het conceptplan uit 2007 door vakbonden, bedrijven, diverse antikinderarbeidorganisaties en de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) zijn in het Actieplan verwerkt. Lees het 'Action Plan for Companies to Combat Child Labour' op www.indianet.nl. Ga voor meer informatie naar www.stopchildlabour.eu En lees het persbericht op www.indianet.nl. Wil je meer weten over de problematiek en oplossingen doe dan mee aan onze actie en ontvang het boek Een wereld voor kinderen - Opgroeien zonder kinderarbeid van Peter de Ruiter.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 9 december 2008