terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Parool.nl, 30-1-2008G-Star doet weer zaken in IndiaAMSTERDAM - De Amsterdamse jeansfabrikant G-Star herstelt de relatie met twee Indiase leveranciers.

Het bedrijf heeft daartoe besloten omdat de fabrieken de rechtszaken tegen Nederlandse mensenrechtenactivisten hadden ingetrokken. Oud-premier Ruud Lubbers bemiddelde in het conflict.

De medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) publiceerden in 2006 een rapport waarin de Indiase fabrieken werden beschuldigd van ernstige misstanden. Hierbij zou het gaan om hoge werkdruk, gedwongen overwerk en mishandeling.

De kledingfabrikanten Fibres and Fabrics International (FFI) en Jeans Knit, die ook kleding leveren aan grote modebedrijven als Mexx, Gap en Armani, dienden vervolgens een aanklacht in tegen de Nederlandse organisaties wegens smaad. De Indiase rechter besloot daarop een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen acht Nederlandse mensenrechtenactivisten.

Via stille diplomatie is nu een uitweg gevonden uit het hoogopgelopen conflict. In goed overleg tussen de Nederlandse en de Indiase regering werd Ruud Lubbers gevraagd als onderhandelaar op te treden. Zijn voorstel om een ombudsman aan te stellen in de Indiase stad Bangalore, waar mensenrechtenorganisaties en vakbonden hun klachten over bedrijven kwijt kunnen, viel in goede aarde.

SKK en LIW hebben aangekondigd dat ze hun kritiek op de Indiase fabrieken zullen staken, omdat zij vertrouwen hebben in de ombudsman. Ook G-Star is tevreden over het resultaat. Het bedrijf had de banden verbroken na de kritische rapportage over FFI.

Lubbers zei gisteren blij te zijn dat de 5500 werknemers van de Indiase onderneming niet de dupe zijn van het conflict. Hij hoopt dat ook de andere afnemers de relatie met de fabrieken zullen herstellen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 1 februari 2008