terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in BN/DeStem, 30-1-2008Activisten schone kleren gaan vrijuitWoensdag 30 januari 2008 - DEN HAAG - Acht Nederlandse mensenrechtenactivisten hoeven toch niet in India voor de rechter te verschijnen. De Indiase kledingfabrikant FFI had de acht beschuldigd van smaad, maar die aanklacht is ingetrokken dankzij bemiddeling van oud-premier Ruud Lubbers.

De medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en de internetprovider Antenna publiceerden in 2006 een kritisch rapport over de fabrikant. Ze beschuldigden de onderneming van misstanden als onbetaald overwerk en fysiek geweld tegen werknemers.

FFI diende vervolgens een aanklacht in wegens smaad, racisme en xenofobie bij een Indiase rechtbank. Die besloot een arrestatiebevel uit te vaardigen en Nederland om de uitlevering van de acht te vragen. Dat weigerde Nederland.

Via stille diplomatie, met in de hoofdrol Lubbers, is een uitweg gevonden uit het hoogopgelopen conflict.

Afgesproken is dat er een ombudsman wordt aangesteld in de Indiase stad Bangalore, waar mensenrechtenorganisaties en vakbonden hun klachten over bedrijven kwijt kunnen. De ombudsman zal problemen misstanden uit de wereld te helpen.

SKK en LIW hebben beloofd hun campagne tegen FFI te stoppen, omdat zij vertrouwen hebben in de ombudsman.

"Het intrekken van de rechtszaken is een overwinning van de vrijheid van meningsuiting en organisatie en het gezond verstand", reageert directeur Gerard Oonk van LIW.

Lubbers heeft bovendien de Nederlandse spijkerbroekenfabrikant G-Star bereid gevonden om weer met FFI in zee te gaan. Het bedrijf had de banden verbroken na de kritische rapportage over FFI. Nu worden de 5.500 werknemers van de Indiase onderneming niet de dupe van het conflict, aldus Lubbers.

De aanklacht stond ook hoog op de politieke agenda. Zo kwam tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India eind vorig jaar de zaak aan de orde. De Indiase minister van Economische Zaken Kamal Nath zei toen niet gediend te zijn van de volgens hem onjuiste rapportage over FFI. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven zegt in een reactie blij te zijn met de nu gevonden oplossing.

Een ombudsman gaat misstanden in Indiase kledingindustrie aanpakken. G-Star bestelt weer spijkerbroeken bij in opspraak geraakt bedrijf in Bangalore.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 1 februari 2008