terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Dagblad De Pers, 30-1-2008door:
Sharida Mohamedjoesoef

Arbeidsrechten India

Lubbers verhindert rechtszaken tegen Schone KlerenDe rechtszaken in Bangalore tegen Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep zijn ingetrokken dankzij de bemoeienis van oud-premier Ruud Lubbers.

Het arrestatiebevel tegen Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) dateert van eind december. De Indiase rechtbank hield acht medewerkers verantwoordelijk voor een kritisch rapport dat twee jaar geleden verscheen over de schending van arbeidsrechten bij het Indiase kledingbedrijf FFI en dochteronderneming JKPL.

In een telefonische reactie reageerde LIW-directeur Gerard Oonk opgelucht: 'Die rechtszaak hing toch als een soort zwaard van Damocles boven ons hoofd. Dat de rechtszaken van tafel zijn, zie ik als een absolute overwinning van de vrijheid van meningsuiting en organisatie Ún het gezond verstand.'

Dat Lubbers als zwaar geschut werd ingezet, is volgens Oonk op zich niet vreemd. 'Er ging tenslotte een behoorlijke zakelijke bedreiging uit van dat arrestatiebevel. Het akkoord dat nu is bereikt, effent de weg voor een duurzame oplossing van mogelijke toekomstige arbeidsconflicten bij FFI/JKPL.'

Een belangrijk onderdeel van de uitkomst is dat er binnen enkele weken een ombudspersoon wordt aangesteld die klachten van werknemers in behandeling zal nemen, waarbij ernaar gestreefd wordt oplossingen te vinden die voor alle partijen acceptabel zijn.

Een raad van toezicht met daarin Ruud Lubbers, maar ook Ashok Khosla, die onder meer voor de Indiase regering en de Verenigde Naties heeft gewerkt, zal als klankbord voor de ombudspersoon fungeren en ervoor zorgen dat partijen zich aan het akkoord houden.


terug LIW in de pers Schone kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 januari 2008