terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door AD.nl, 29-1-2008

door:
Christa van der Hoff

G-Star kleding weer uit IndiaZo'n 5500 werknemers van het Indiase kledingbedrijf Fibre and Fabrics International (FFI) kunnen binnenkort weer spijkerbroeken maken voor het Nederlandse jeansmerk G-Star.

Het bedrijf had begin december vorig jaar de relatie met FFI beëindigd, naar aanleiding van een slepende discussie met onder meer de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW).

FFI en dochteronderneming Jeans Knit hebben de rechtszaak, die zij tegen deze twee Nederlandse actiegroepen én de internetproviders Antenna en XS4ALL hadden aangespannen, ingetrokken, en SKK en LIW hebben vanaf gisteren hun publiciteitscampagne tegen FFI en G-Star gestaakt.

Dat gebeurde na bemiddeling van oud-premier Ruud Lubbers. Hij deed dat op verzoek van de Nederlandse als de Indiase regering. De fabriek en de mensenrechtenactivisten accepteren een binnenkort aan te stellen, onafhankelijke ombudsman die als medium gaat functioneren tussen fabriek, vakbonden en werknemers.
Volgens Lubbers zijn de arbeidsomstandigheden in de fabriek in overeenstemming met het Indiase recht en internationale standaarden, zeker nu er een ombudsman komt en de fabriek de aanklachten heeft ingetrokken.

Hij hoopt dat niet alleen G-Star maar ook andere bedrijven zoals Mexx, Ann Taylor en GAP, die de relatie met FFI al eerder verbraken, weer spijkerbroeken laten maken bij FFI en Jeans Knit.

FFI en Jeans Knit klaagden de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep vorig jaar aan wegens smaad. Medio 2006 brachten SKK en LIW nieuws naar buiten over slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken. Toen leden van de actiegroep niet voor de rechtbank in India wilden verschijnen, hing hen een arrestatiebevel van India boven het hoofd.


terug LIW in de pers Schone kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 1 februari 2008