terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door MO.be, 29-1-2008


Rechtszaak tegen activisten ingetrokkenBRUSSEL, 29 januari 2008 (MO/IPS) - Een Indiase kledingfabrikant heeft een rechtszaak ingetrokken tegen zeven activisten van de Nederlandse Schone Kleren Kampagne. De organisatie had grove mensenrechtenschendingen in de klerenfabriek openbaar gemaakt.

Het Indiase kledingbedrijf Fibre and Fabrics International (FFI) en dochteronderneming JKPL trekken de rechtszaken in tegen de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep, een aantal lokale Indiase arbeidsrechtenorganisaties en internet- en adsl-provider Antenna en XS4ALL nadat er een akkoord tot stand kwam via bemiddeling van de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers.

Een belangrijk onderdeel van de uitkomst van de bemiddeling is dat met instemming van alle partijen, inclusief de lokale organisaties, een ombudspersoon zal worden aangesteld die klachten van werknemers in behandeling zal nemen. Een ‘Committee of Custodians’ met daarin onder meer Lubbers en Ashok Khosla, die onder meer voor de Indiase regering en de VN heeft gewerkt, zal als klankbord voor de ombudspersoon dienen en waarborgen dat partijen zich aan het akkoord houden.

Campagne gestaakt
De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben vanaf vandaag hun campagne tegen FFI/JKPL en G-Star gestaakt en maken dat kenbaar op hun websites. Eerdere documenten blijven beschikbaar met een ‘zaak gesloten’ banner.

Fibres and Fabrics International Pvt. Ltd. (FFI) is een kledingproducent in het Indiase Karnataka, met het Nederlandse G-star als belangrijkste afnemer. Eind 2005 rapporteerden lokale vakbonden en organisaties, waaronder de Schone Kleren Campagne, grove schendingen van de mensenrechten in de fabriek.


terug LIW in de pers Schone kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 1 februari 2008