terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door LLiNK.nl, eind dec 2007


Product

SpijkerbroekenEen hip model, trendy kleurtje of goede pasvorm; allemaal belangrijke zaken als je een spijkerbroek aanschaft. Maar sta je er wel eens bij stil onder welke arbeidsomstandigheden je favoriete kledingstuk wordt geproduceerd? En van wat voor soort katoen je broek is gemaakt?

Eind 2007 zijn de arbeidsomstandigheden in Indiase kledingfabrieken volop in het nieuws. Een Indiase rechtbank verzoekt om uitlevering van acht Nederlandse actievoerders van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijk India Werkgroep. Hen wordt smaad ten laste gelegd omdat zij kledingfabrikant FFI, die vooral spijkerbroeken voor G-star maakt, beschuldigen van ernstige misstanden op de werkvloer. Alle ophef is uiteindelijk voor G-Star reden om alle banden met de kledingfabrikant te verbreken.

Slechte arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Aziatische landen zijn geen nieuwe ontwikkeling. Consumenten en ook producenten lijken zich echter wel steeds bewuster van deze misstanden. Zo verdubbelde in 2006 het aantal kledingproducenten dat zich aansloot bij de Fair Wear Foundation, een organisatie die staat voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Niet alleen voor de arbeidsomstandigheden groeit de aandacht, ook de manier waarop katoen gemaakt wordt staat in de spotlights. Voor het verbouwen en bewerken van katoen worden jaarlijks tonnen chemicaliën gebruikt. Hoewel het nog niet algemeen wordt gebruikt, is biologische katoen in opmars. In vijftien landen wereldwijd wordt inmiddels op biologische wijze katoen verbouwd.

BRONNEN

- Fair Wear Foundation
- Odin
- 'Bedrijven vooral bang voor imago', artikel Trouw
- Kledingchecker Goede Waar & Co
- Landelijke India Werkgroep
- Milieu Centraal
- Goede Waar & Co
- 'Velden voor dromen', artikel Ode (102)

Jouw idealen

Mensenrechten
De Fair Wear Foundation helpt bedrijven in de kledingindustrie om meer transparantie in de ingewikkelde productieketen van kleine naaiateliers, producenten en exporteurs te verschaffen. Inmiddels hebben zo'n veertig bedrijven, waaronder Gsus en Mexx zich bij hen aangesloten. Deze bedrijven beloven hiermee dat hun kleding geproduceerd wordt onder eerlijke omstandigheden, waaronder: geen dwangarbeid, geen discriminatie, geen kinderarbeid en een gezonde en veilige werkplek. Daarnaast publiceren grote ketens als H&M en C&A openbare rapporten over de acties die ze ondernemen om de kleding zo eerlijk mogelijk te produceren.

Niet alleen tijdens het productieproces zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Ook de teelt en verwerking van katoen brengt gevaren met zich mee. De arbeiders die de katoen verbouwen, werken zonder machines en komen daardoor direct in aanraking met de chemicaliën waarmee de planten behandeld zijn. Bovendien belanden de giftige stoffen in het drinkwater. Dit levert ernstige gevaren voor de gezondheid op.

Alle kinderen naar school
Daarnaast werken er veel kinderen in de katoenteelt. In India is negen op de tien arbeiders in de katoenteelt jonger dan achttien jaar; dat zijn ruim 400.000 kinderen. 225.000 Kinderen zijn zelfs jonger dan veertien. Zij werken twaalf uur per dag voor een halve euro. Boeren zien zich genoodzaakt om kinderen aan het werk te zetten omdat bedrijven te weinig betalen om volwassen arbeiders in te kunnen huren. Voor volwassenen is namelijk een minimumloon van één euro per dag vastgesteld. Kinderen worden onderling verhandeld, wat hen kwetsbaar maakt voor lichamelijk, psychisch of seksueel geweld.

Eerlijke handel
Voor veel ontwikkelingslanden is katoen één van de belangrijkste exportproducten. In India en Peru wordt al ruim 5000 jaar katoen verbouwd. Inmiddels is 20 procent van alle katoen genetisch gemodificeerd, wat vooral betekent dat boeren meer moeten betalen voor de zaadjes. Er zijn boeren - met name kleine boeren in ontwikkelingslanden - die schulden hebben voor bestrijdingsmiddelen en zaad en hun oogst is niet genoeg om de schulden terug te betalen. Eind 2005 zouden vanwege die schulden ruim tweehonderd Indiase boeren zelfmoord hebben gepleegd.

De grootste producenten van katoen zijn China, de VS, India en Pakistan. In landen als Mali, Burkina Faso en Benin moet 50 procent van de bevolking leven van de opbrengt van katoenteelt. De prijzen op de markt liggen echter al jaren te laag, met name door subsidies die rijke landen als de BS aan hun katoenboeren geven. Max Havelaar heeft daarom een keurmerk ontwikkeld voor eerlijke katoen, dat al op gordijnen van Kwantum en handdoeken van de V&D prijkt. Voorjaar 2008 is meer katoen met dit keurmerk te koop.

Schone aarde
Jaarlijks wordt 150.000 tot 250.000 ton aan chemicaliën uitgestort over katoenvelden. De katoenteelt heeft een flink aandeel in 's werelds totaalverbruik aan pesticiden en insecticiden, respectievelijk 10% en 25%. Per spijkerbroek wordt zo'n 16,2 gram aan gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, maar dit aantal verschilt sterk per regio. Ook illegaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen komt wereldwijd grootschalig voor. Katoeproductie heeft aantoonbaar een grote impact op milieu en gezondheid. De productie van één katoenen spijkerbroek van negenhonderd gram kost je 7380 liter water, 144 MegaJoule aan energie en levert negen kilogram CO2 uitstoot op (Bron: Milieu Centraal).

Er zijn inmiddels initiatieven om duurzame kledingproductie te bevorderen. Zo ontwikkelde de organisatie MADE-BY de blauwe knoop, een label voor duurzaam geproduceerde kleding. Producenten die aangesloten zijn bij MADE-BY, zoals Kuyichi, beloven om biologisch verbouwde katoen te gebruiken.

Ook het kleuren en bleken van spijkerbroeken gebeurt milieuvriendelijker. De blauwe kleur ontleent de spijkerbroek aan het pigment indigo dat jarenlang gewonnen werd uit zeer giftige planten. Tegenwoordig wordt synthetische indigo gebruikt. Het lichter maken van een broek, het zogenaamde stonewashen, gebeurde altijd met puimsteen. Het gruis moet met veel water weer uit de spijkerbroek gewassen worden. De broeken en de wasmachines slijten door het gebruik van puimsteen. Tegenwoordig worden in meer dan de helft van alle stonewash-bewerkingen enzymen gebruikt en geen puimsteen, wat beter is voor het milieu omdat het water en energie bespaart.

Meer info
- Made-By
- Adressen duurzame kleding
- Kuyichi


terug LIW in de pers Kinderarbeid HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 9 januari 2008