Product Spijkerbroeken
Eind 2007 zijn de arbeidsomstandigheden in Indiase kledingfabrieken volop in het nieuws. Een Indiase rechtbank verzoekt om uitlevering van acht Nederlandse actievoerders van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijk India Werkgroep. Hen wordt smaad ten laste gelegd omdat zij kledingfabrikant FFI, die vooral spijkerbroeken voor G-star maakt, beschuldigen van ernstige misstanden op de werkvloer. Alle ophef is uiteindelijk voor G-Star reden om alle banden met de kledingfabrikant te verbreken. Slechte arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Aziatische landen zijn geen nieuwe ontwikkeling. Consumenten en ook producenten lijken zich echter wel steeds bewuster van deze misstanden. Zo verdubbelde in 2006 het aantal kledingproducenten dat zich aansloot bij de Fair Wear Foundation, een organisatie die staat voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Niet alleen voor de arbeidsomstandigheden groeit de aandacht, ook de manier waarop katoen gemaakt wordt staat in de spotlights. Voor het verbouwen en bewerken van katoen worden jaarlijks tonnen chemicaliën gebruikt. Hoewel het nog niet algemeen wordt gebruikt, is biologische katoen in opmars. In vijftien landen wereldwijd wordt inmiddels op biologische wijze katoen verbouwd.
Mensenrechten Niet alleen tijdens het productieproces zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Ook de teelt en verwerking van katoen brengt gevaren met zich mee. De arbeiders die de katoen verbouwen, werken zonder machines en komen daardoor direct in aanraking met de chemicaliën waarmee de planten behandeld zijn. Bovendien belanden de giftige stoffen in het drinkwater. Dit levert ernstige gevaren voor de gezondheid op.
Alle kinderen naar school
Eerlijke handel De grootste producenten van katoen zijn China, de VS, India en Pakistan. In landen als Mali, Burkina Faso en Benin moet 50 procent van de bevolking leven van de opbrengt van katoenteelt. De prijzen op de markt liggen echter al jaren te laag, met name door subsidies die rijke landen als de BS aan hun katoenboeren geven. Max Havelaar heeft daarom een keurmerk ontwikkeld voor eerlijke katoen, dat al op gordijnen van Kwantum en handdoeken van de V&D prijkt. Voorjaar 2008 is meer katoen met dit keurmerk te koop.
Schone aarde Er zijn inmiddels initiatieven om duurzame kledingproductie te bevorderen. Zo ontwikkelde de organisatie MADE-BY de blauwe knoop, een label voor duurzaam geproduceerde kleding. Producenten die aangesloten zijn bij MADE-BY, zoals Kuyichi, beloven om biologisch verbouwde katoen te gebruiken. Ook het kleuren en bleken van spijkerbroeken gebeurt milieuvriendelijker. De blauwe kleur ontleent de spijkerbroek aan het pigment indigo dat jarenlang gewonnen werd uit zeer giftige planten. Tegenwoordig wordt synthetische indigo gebruikt. Het lichter maken van een broek, het zogenaamde stonewashen, gebeurde altijd met puimsteen. Het gruis moet met veel water weer uit de spijkerbroek gewassen worden. De broeken en de wasmachines slijten door het gebruik van puimsteen. Tegenwoordig worden in meer dan de helft van alle stonewash-bewerkingen enzymen gebruikt en geen puimsteen, wat beter is voor het milieu omdat het water en energie bespaart.
Meer info
|
terug
LIW in de pers
Kinderarbeid
HOME Landelijke India Werkgroep
