terug
Onderstaande advertentie is gepubliceerd in De Volkskrant, 19-12-2007Mensenrechtenactivisten de mond gesnoerd    

Veel van onze kleding komt uit India. Maatschappelijke organisaties maken zich ernstige zorgen over de arbeidsrechten in de Indiase kledingindustrie. Kledingfabrikant FFI maakt mensenrechtenorganisaties het werken onmogelijk. Het MVO Platform roept de Nederlandse overheid en FFIs voornaamste afnemer G-Star op om zich krachtiger in te spannen voor arbeidsrechten. Bij FFI werden in 2006 schendingen van arbeidsrechten gemeld: hoge werkdruk, gedwongen overwerk, fysieke en verbale intimidatie. Gebeurt dit nog steeds? Niemand weet het precies. FFI beschuldigt iedereen die kritiek heeft van smaad, en spant links en rechts rechtszaken aan. Indiase organisaties kregen een spreekverbod opgelegd. Voor medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna dreigt een internationaal arrestatiebevel en gevangenisstraf. De Indiase minister van handel heeft zich openlijk achter FFI geschaard.

Een gevaarlijk precedent: als organisaties niet over misstanden kunnen berichten en arbeidsconflicten met slepende juridische processen beslecht worden, dan wordt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een lege huls.

Inmiddels heeft G-Star aangekondigd zich als afnemer terug te trekken. Het is onduidelijk of G-Star werkelijk geprobeerd heeft FFI van haar ramkoers af te krijgen. Het is belangrijk dat G-Star zich niet zomaar terugtrekt, maar haar invloed bij FFI en andere leveranciers gebruikt om verlies van banen te voorkomen en arbeidsomstandigheden te verbeteren.
De Nederlandse overheid bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze zaak is een belangrijke testcase. De Nederlandse regering moet er bij G-Star op aandringen dat zij haar invloed op FFI effectief gebruikt. Nederland moet India duidelijk maken dat vrijheid van meningsuiting en organisatie cruciaal is. Nederland moet binnen de EU steun creren om een internationaal arrestatiebevel en uitlevering van de gedaagde activisten te voorkomen.

Deze oproep wordt gesteund door het MVO Platform en het Solidariteitsfonds XminY. Het MVO Platform is een netwerk van 36 Nederlandse maatschappelijke organisaties actief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer informatie:
www.indianet.nl
www.schonekleren.nl
www.mvoplatform.nl


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 19 december 2007