terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Ecologisch Leven en Tuinieren, 18-12-2007


Lastige actievoerders? Daag ze voor de rechter18/12/07 - Fibre & Fabrics International (FFI), een textielbedrijf dat kleding maakt voor G-Star, Armani, RaRe, Guess, Gap en Mexx probeert met juridische procedures actievoerders de mond te snoeren in plaats van de arbeidsomstandigheden in haar fabrieken in India te verbeteren.

FFI is een concern waar vooral jeansstoffen worden geproduceerd. De arbeidsomstandigheden in haar fabrieken zijn zeer slecht. Intimidatie en zelfs fysiek geweld op de arbeiders zijn er schering en inslag. Er is nauwelijks beschermende kledij aanwezig en de arbeiders worden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën. Al sinds juli 2006 geldt voor een aantal Indiase organisaties een gerechtelijk spreekverbod. Dit heeft grote gevolgen voor de lokale vakbonden en NGO's die hun werk niet meer naar behoren kunnen doen. Zij mogen immers geen informatie over de arbeidsomstandigheden bij FFI delen met anderen.

Publiekscampagne

De Nederlandse Schone kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) begonnen in mei 2006 een publiekscampagne om de arbeiders van FFI en lokale arbeidsrechtenorganisaties te ondersteunen. Voor het publiekelijk aan de orde stellen van de problemen bij FFI en JKPL zijn de SKK en LIW voor de rechter gedaagd. De organisaties worden beschuldigd van "cyber crime", "racistische en xenofobische activiteiten" en "smaad". Ook de internetbedrijven Antenna en Xs4all zijn aangeklaagd en moesten voor de rechtbank verschijnen. Op 1 december gelastte het 'magistrate court' in Bangalore (India) de arrestatie van acht Nederlandse medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna.

Actie tegen wantoestanden

Maandag 17 december, voerde de Belgische Schone Klerencampagne een actie in de Brusselse Nieuwstraat om de wantoestanden bij FFI aan de kaak te stellen. Op www.schonekleren.be vind je informatie over de verdere ontwikkelingen in deze stinkende zaak.

Over FFI

Fibre & Fabrics International (FFI) en dochteronderneming Knit Pvt Ltd (JKPL) maken jeans voor Westerse kledingbedrijven zoals G-Star, Armani, RaRe, Guess, Gap, Mexx. Beide samen hebben vijf fabrieken, alle gevestigd in Bangalore, de miljoenenhoofdstad van de Zuid-Indiase staat Karnataka. Er werken in totaal rond de 5.000 mensen, vooral jonge plattelandsmigranten uit Karnataka en Andhra Pradesh.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 januari 2008