terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Het Belang van Limburg, 17-12-2007


Actievoerders Schone Kleren Kampagne snoeren shoppers de mondEen 20-tal leden van verschillende verenigingen heeft maandagmorgen in de Brusselse Nieuwstraat actie gevoerd tegen de mensonwaardige werkomstandigheden in de Indische kledingsindustrie. De actie kadert in de Schone Kleren Campagne en richt zich specifiek op het bedrijf Fibres and Fabrics International (FFI), dat jeans maak voor verschillende Westerse kledingmerken.

"FFI probeert met juridische procedures actievoerders in India en Nederland de mond te snoeren in plaats van de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken te verbeteren", zegt Frieda De Koninck van de Schone Kleren Campagne. De actievoerders vroegen aan shoppers of ze, met een sticker op de mond, symbolisch even de mond wilden gesnoerd worden.

FFI en dochteronderneming Knit Pvt Ltd (JKPL) maken jeans voor Westerse kledingbedrijven zoals G-Star, Armani en Mexx. Samen hebben ze vijf fabrieken, gevestigd in de Indiase miljoenenhoofdstad Bangalore. Er werken in totaal ongeveer 5.000 mensen. De actie van maandag vond plaats voor de winkel Score, waar kleding van G-Star verkocht wordt.

Volgens de actievoerders tonen een aantal onderzoeksrapporten aan dat de werknemers bij FFI/JKP te maken hebben met hoge werkdruk, gedwongen overwerk, onbetaalde overuren en zelfs fysiek en psychisch misbruik. "Het bedrijf pakte een aantal problemen al aan maar is momenteel bezig met vakbondsacties op een onwettige manier de kop in te drukken", aldus De Koninck.

"Op 6 december heeft G-Star, de grootste klant bij FFI, aangekondigd dat het zijn productie wegtrekt maar het maakte echter nog niet duidelijk hoe zij haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de arbeiders van FFI na het terugtrekken van de orders bij FFI verder wil invullen. Wij vragen hier duidelijkheid over", aldus De Koninck.

Algemeen pleiten de actievoerders voor het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van vereniging. De Schone Kleren Campagne is een netwerk van organisaties van vakbonden, consumenten- en Noord-Zuidorganisaties.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 18 december 2007