terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op MO.be, 17-12-2007

door:
Daan Bauwens

Activisten mond gesnoerd door Indiaas gerecht17 december 2007 (IPS) - Zeven activisten van de Schone Kleren Campagne [en de Landelijke India Werkgroep] riskeren veroordeeld te worden voor het publiceren van grove mensenrechtenschendingen in een Indiase klerenfabriek. Het is de eerste maal dat het in het Westen sterk gekoesterde recht op vrije meningsuiting botst met de economische belangen van het Oosten.

Monddood

Hoeveel mensen laten zich zomaar monddood maken? Dat vragen de activisten van de Schone Kleren Campagne zich af. Deze middag zullen ze in de Brusselse Nieuwstraat vragen aan voorbijgangers of ze hun mond mogen dichtplakken.

Zeven activisten van de Schone Kleren Campagne moeten zich namelijk in het Indiase Bangalore verantwoorden voor "laster, cybermisdaad, xenofobie en racisme". De organisatie publiceerde namelijk twee rapporten op haar website, die de arbeidsomstandigheden in een Indiase fabriek aanklagen.

Fibres and Fabrics International Pvt. Ltd. (FFI) is een kledingproducent in het Indiase Karnataka, met het Nederlandse G-star als belangrijkste afnemer. Eind 2005 rapporteerden lokale vakbonden en organisaties grove schendingen van de mensenrechten in de fabriek.

Zo werden werknemers voor de ogen van andere werknemers bij wijze van straf uitgekleed en afgetuigd, werden knokploegen ingezet om arbeiders op de weg naar huis te intimideren of werden ze blootgesteld aan constante verbale intimidatie. Ook werden de arbeiders verplicht 12 uur per dag te werken, vaak zeven dagen per week, zonder vergoeding voor overwerk (voor de originele rapporten, zie rapport 1 - pdf en rapport 2 - pdf).

Juridische strijd

De kledingproducent FFI ontkende de rapporten en ondernam gerechtelijke stappen. Zo werd door de rechter in Bangalore een spreekverbod uitgevaardigd voor de vakbonden en betrokken Indiase organisaties.

Ook de Schone Kleren Campagne werd door de FFI voor de rechter gedaagd. Op 1 december werd door de rechter in Bangalore een arrestatiebevel uitgevaardigd voor zeven activisten van de Nederlandse organisatie[s].

De zeven riskeren een internationaal aanhoudingsbevel, dat hen zal verplichten voor het gerecht in Bangalore te verschijnen. De Indiase minister van Handel Kamal Nath beschuldigt de campagnemakers ook van het verspreiden van onwaarheden, ook al zijn de mensenrechtenschendingen door een onafhankelijke commissie bevestigd.

Gevaarlijk precedent

‘Het kan ons allemaal gebeuren en als het zo doorgaat, zál het ons allemaal gebeuren’, zegt Esther de Haan, coördinatrice van de Schone Kleren Campagne Nederland. Haar toekomst is onzeker. Als ze beslist zich te verdedigen in Bangalore, is het mogelijk dat ze gedurende onbepaalde tijd het land niet meer kan verlaten tijdens een aanslepende procedurestrijd.

Het is de eerste maal dat een Indiaas bedrijf zo ver gaat om haar belangen te verdedigen. De steun van het gerecht en het Ministerie van Handel geeft hen alle middelen in handen om alle protest de mond te snoeren, ook in het Westen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 18 december 2007