terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door CNV Dienstenbond, 11-12-2007


G-Star breekt met Indiase kledingfabriek FFIG-Star laat geen spijkerbroeken meer maken bij FFI in India. Het Nederlandse kledingmerk distancieert zich echter van het conflict van FFI met de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. In India loopt nog steeds een arrestatiebevel tegen 8 Nederlanders. SKK en LIW zijn positief gestemd dat G-Star eindelijk een belangrijke stap zet. Maar G-Star zou moeten meewerken aan een aanpak om zoveel mogelijk werkgelegenheid voor de werknemers van FFI te behouden.

G-Star is mede verantwoordelijk voor de arbeiders die haar producten maken en moet zich inzetten voor een verantwoorde exit strategie. Schone Kleren Kampagne en Landelijke India Werkgroep hebben hiervoor al meerdere malen gedetailleerde voorstellen naar G-Star gedaan. Door G-Star teruggetrokken orders zouden nu bij fabrieken in de onmiddellijke omgeving van FFI geplaatst  moeten worden, bij fabrieken die wl bereid zijn om op maatschappelijk verantwoorde manier te produceren. Als voorwaarde zou G-Star moeten stellen dat deze fabrieken bij het aannemen van het extra personeel een voorrang geeft aan de arbeiders van FFI. De insteek zou moeten zijn dat de werkgelegenheid voor de arbeiders van FFI in Bangalore behouden blijft.

Dialoog FFI met lokale organisaties noodzakelijk
De huidige orders bij FFI kunnen wel worden afgemaakt wat betreft de Schone Kleren Kampagne en Landelijke India Werkgroep. Intussen kan G-Star FFI duidelijk maken dat nieuwe orders alleen bespreekbaar zijn als FFI de rechtszaken intrekt en de dialoog aangaat met de lokale organisaties. G-Star maakt in haar verklaring helaas niet duidelijk hoe zij haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de arbeiders van FFI na het terugtrekken van de orders bij FFI verder in wil vullen.

Opsporingsbevel tegen Nederlanders niet van de baan
Het internationale opsporingsbevel en de rechtszaak tegen de acht medewerkers van Schone Kleren Kampagne, Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna is met het terugtrekken van G-Star niet ongedaan gemaakt. Het uitleveringsverzoek en de rechtszaak schept voor alle NGO's die actief zijn op het gebied van mensenrechten in India een zeer gevaarlijk precedent. Het is daarom van groot belang dat G-Star zich bij het afhandelen van haar voorlopig laatste orders bij FFI alsnog inzet om het uitleveringsbevel en de rechtszaken van tafel te krijgen.

Goedkope kleding duur betaald
Het CNV zet zich onder andere via de Fair Wear Foundation in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Kleding voor de Nederlandse markt wordt veelal gemaakt in lagelonenlanden. Te vaak wordt die goedkope kleding duur betaald door onacceptabele arbeidsomstandigheden.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 9 januari 2008