terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Sprout, 7-12-2007


G-Star verbreekt contract Indiase toeleverancierOutsourcing stelt Nederlandse ondernemers soms voor morele vraagstukken. Spijkerbroekenfabrikant G-Star beŽindigt de samenwerking met de Indiase kledingfabriek FFI. Deze fabrikant wordt beschuldigd van erbarmelijke arbeidsomstandigheden.

In een verklaring schrijft het modemerk dat 'de laatste dagen duidelijk is geworden dat de bereidheid bij de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI) en de Nederlandse maatschappelijke organisaties om tot een constructieve dialoog te komen tot nul is gedaald'.

Arbeidsomstandigheden
Waar heeft G-Star het over? De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) proberen G-Star al bijna twee jaar zo ver te krijgen om zich hard te maken voor betere arbeidsomstandigheden in de Indiase fabriek.

G-Star betwijfelt of de arbeidsomstandigheden bij FFI inderdaad zo slecht zijn, zo meldt Het Financieele Dagblad. Toch heeft het bedrijf zich naar eigen zeggen ingespannen om de Nederlandse maatschappelijke organisaties en FFI met elkaar in dialoog te brengen.

Rechtszaak
FFI was duidelijk niet gecharmeerd van de aantijgingen. De fabrikant spande een rechtszaak aan wegens smaad, cybercrime, racisme en xenofobie. Daarbij hoort een internationaal opsporingsbevel voor acht medewerkers van SKK, LIW en internetprovider Antenna.

Zelfs de Indiase politiek nam het voor de kledingfabrikant op. De minister van Economische Zaken beschuldigde LIW en SKK ervan foute rapportages af te leveren tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan India. Hier doelde hij onder andere op een rapportage van SKK over FFI.

De organisaties zijn blij dat G-Star het contract met FFI verbreekt. Het betekent echter niet dat de rechtszaak en het opsporingsbevel van tafel zijn. SKK en LIW vragen G-Star daarom zich in te zetten om dit voor elkaar te krijgen.

Lees ook het Sprout Goodblog over Maatschappelijk Verantwoord Overnemen. Het decembernummer van Sprout verschijnt op 21 december en staat volledig in het teken van MVO.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 9 januari 2008