terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door LEEF! InHetCentrum.nl, 7-12-2007


G-Star stopt met Indiase toeleverancierAMSTERDAM - Denimmerk G-Star stopt de zakelijke relatie met de Indiase kledingfabrikant FFI/JKPL. G-Star voelt zich in een onmogelijke spagaat over de arbeidsomstandigheden in de fabriek. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld.

G-Star heeft naar eigen zeggen twee jaar lang geprobeerd de door Nederlandse actievoerders bekritiseerde arbeidsomstandigheden in de fabriek te onderzoeken.

Uiteindelijk is "onafhankelijk" gebleken dat die niet onaanvaardbaar zijn. De actievoerders blijven echter volharden in hun beschuldigingen en de fabrikant is een rechtszaak tegen ze begonnen.

Arrestatiebevel
Dat leidde in India tot een arrestatiebevel tegen acht Nederlandse actievoerders. Het kabinet probeert dit nu door stille diplomatie van tafel te krijgen.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) besprak de kwestie vorige week met de autoriteiten in India, toen hij met een ongekend grote handelsdelegatie dat land bezocht.

Verwijt
G-Star verwijt de Indiase fabrikant dat die olie op het vuur gooit door verdenking te uiten rond onafhankelijke onderzoeken over de arbeidsomstandigheden.

Het modebedrijf ziet nu geen mogelijkheden meer om tot een constructieve dialoog over 'schone kleren' tussen alle partijen te komen en stopt daarom de samenwerking.

Positief
De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep, beide al langer betrokken bij de fabriek, reageerden positief op het besluit van G-Star. Wel willen ze graag weten wat er met de werknemers in de fabriek gaat gebeuren.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 januari 2008