terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, 7-12-2007


G-Star stopt onder druk met Indiase toeleverancierSpijkerbroekenfabrikant G-Star wijst zijn Indiase toeleverancier de deur. In een verklaring schrijft het modemerk dat ‘de laatste dagen duidelijk is geworden dat de bereidheid bij de Indiase kledingfabrikant FFI en de Nederlandse maatschappelijke organisaties om tot een constructieve dialoog te komen tot nul gedaald is.’ Voor G-Star is dat aanleiding om de relatie met FFI te beëindigen.

De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) zijn blij met het besluit van G-Star, maar benadrukken dat de kledingfabrikant moet meewerken aan een aanpak om zo veel mogelijk werkgelegenheid voor de werknemers van FFI te behouden, zo blijkt uit hun verklaring van donderdag.

De maatschappelijke organisaties vinden dan ook dat de huidige bij FFI geplaatste orders mogen worden afgemaakt. Volgens hun inschatting zal dit vermoedelijk nog geruime tijd in beslag nemen. SKK en LIW vinden dat G-Star deze tijd strategisch zou moeten benutten door aan FFI duidelijk te maken dat nieuwe orders bespreekbaar zijn als het bedrijf gedurende het afhandelen van de bestaande orders alsnog de rechtszaken intrekt en de dialoog aangaat.

Al bijna twee jaar proberen SKK en LIW G-Star te bewegen zich harder op te stellen voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingfabriek FFI in Bangalore. G-Star zegt dat het bedrijf zich ingespannen heeft om een dialoog op gang te brengen tussen de fabrikant en de actievoerders.

Dat de inspanning op niets uitgelopen is, blijkt uit het feit dat de Indiase fabrikant een rechtszaak is begonnen. Bovendien is er een internationaal opsporingsbevel voor de acht medewerkers van Schone Kleren Kampagne, Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna.

G-Star zegt nu dat het door ‘de opstelling van de actievoerders enerzijds en FFI anderzijds in een onmogelijke positie terecht is gekomen’. Het Nederlandse bedrijf heeft vanaf het begin van het protest getwijfeld aan het standpunt van SKK en LIW dat er bij FFI onaanvaardbare arbeidsomstandigheden zijn, maar erkent wel dat de Indiase fabrikant zijn belagers monddood maakt en hen van bedrog beschuldigt.

Het opzeggen van de relatie door G-Star betekent niet dat de rechtszaak en het uitleveringsverzoek ook van tafel zijn. Dat maakt de situatie voor maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten in India gevaarlijker. SKK en LIW willen dan ook dat G-Star zich inzet om het uitleveringsbevel en de rechtszaken van tafel te krijgen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 10 december 2007