terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Dag, 7-12-2007


G-Star verbreekt banden met Indiase leverancier



AMSTERDAM - Modemerk G-Star stopt de zakelijke relatie met haar Indiase kledingfabrikant FFI/JKPL. Het in Amsterdam gevestigde denimlabel voelt zich in een onmogelijke spagaat over de arbeidsomstandigheden in de fabriek. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

G-Star heeft naar eigen zeggen twee jaar lang geprobeerd de door Nederlandse actievoerders bekritiseerde arbeidsomstandigheden in de fabriek te onderzoeken. Uiteindelijk is 'onafhankelijk' gebleken dat deze niet onaanvaardbaar zijn. De actievoerders blijven echter volharden in hun beschuldigingen.

De Indiase fabrikant is inmiddels een rechtszaak tegen de demonstranten begonnen. Dat leidde in India tot een arrestatiebevel tegen acht Nederlandse actievoerders. Ze worden beschuldigd van smaad, cybercrime, racisme en xenofobie.

Het kabinet probeert de aanklacht door stille diplomatie van tafel te krijgen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken besprak de kwestie vorige week met de autoriteiten in India, toen hij met een grote handelsdelegatie dat land bezocht.

G-Star verwijt de Indiase fabrikant olie op het vuur te gooien door haar onafhankelijke onderzoeken verdacht te maken. Het modebedrijf 'distantieert' zich van zowel haar leverancier als van de actievoerder en ziet nu geen mogelijkheden meer om tot een constructieve dialoog over 'schone kleren' tussen alle partijen te komen. Door deze 'gijzeling' door alle betrokken partijen ziet het modemerk zich genoodzaakt de samenwerking met haar Indiase leverancier te stoppen.

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep, beiden al langer betrokken bij de fabriek, reageerden positief op het besluit van G-Star. Wel willen ze graag weten wat er met de werknemers in de fabriek gaat gebeuren. 'Het garanderen van werkgelegenheid van de Indiase arbeider hoort tot de verantwoordelijkheid van G-Star', zo stellen de actievoerders.

Tot een 'verantWoorde exit-strategie' van G-Star behoort volgens de actievoerder ook dat het bedrijf zich sterker inzet voor de aangeklaagde medewerkers van de Schone Kleren Kampagne.

De acht actievoerders bevinden zich momenteel in Nederland, dat geen onderdanen uitlevert aan India. Tussen beide landen bestaat geen verdrag dat garandeert dat veroordeelden na berechting naar Nederland mogen terugkeren om hier hun straf uit te zitten. Wel worden de acht verdachten in Nederland beperkt in hun bewegingsvrijheid.

De kwestie heeft in de Tweede Kamer een discussie over kinderarbeid aangezwengeld. De SP-fractie drong aan op maatregelen om bedrijven meer helderheid te laten geven over hun productie in ontwikkelingslanden. De Indiase kledingfabriek werd door de Nederlandse actievoerder overigens niet beschuldigd van kinderarbeid maar van 'schending van arbeids- én vakbondsrechten'.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 7 december 2007