terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Elsevier.nl/Novum/AOL Nieuws, 6-12-2007


G-Star verbreekt banden met Indiase fabrikant(Novum) - De Nederlandse spijkerbroekenmaker G-Star verbreekt de banden met de in opspraak geraakte Indiase fabrikant Fibres and Fabrics International (FFI). Dat laat G-Star donderdag weten. De fabrikant wordt beschuldigd van overtreding van de arbeidswetten.

De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) brachten medio vorig jaar een rapport uit over misstanden bij het bedrijf. G-Star zegt dat het sinds eind 2005 in gesprek is met de beide organisaties. Ze zouden hun beschuldigingen nooit hard hebben kunnen maken. Ook zou onafhankelijk onderzoek niet hebben uitgewezen dat er iets mis is met de arbeidsomstandigheden. Dat G-Star de relatie met FFI toch beŽindigt, ligt volgens de spijkerbroekenmaker aan de negatieve publiciteit en een gebrek aan vertrouwen.

Het Indiase bedrijf heeft acht medewerkers van SKK, LIW en internetprovider Antenna aangeklaagd wegens smaad. Een rechtbank in Bangalore heeft Nederland om uitlevering van de acht gevraagd. Nederland heeft echter geen verdrag met India dat erin voorziet dat veroordeelde onderdanen hun straf in eigen land mogen uitzitten. Van uitlevering kan dus geen sprake zijn, heeft het ministerie van Justitie laten weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) stelde dinsdag in de Tweede Kamer dat India het arrestatiebevel tegen de Nederlanders moet intrekken. De medewerkers zouden door het arrestatiebevel worden beperkt in hun bewegingsvrijheid.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 14 januari 2008