terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Indymedia NL, 6-12-2007


G-Star door de knieën



De Nederlandse spijkerbroekenmaker G-Star verbreekt de banden met de in opspraak geraakte Indiase fabrikant Fibres and Fabrics International (FFI). De fabrikant wordt beschuldigd van overtreding van de arbeidswetten. Mensenrechtenorganisaties die de afgelopen tijd campagne voerden tegen G-Star reageren verheugd.

G-Star heeft de banden met zijn Indiase leverancier FFI doorgesneden. De Nederlandse spijkerbroekenonderneming voelt zich daartoe gedwongen door de publiciteit over de slechte arbeidsomstandigheden bij de fabrikant van de kleding.

Sinds vorig jaar voerden de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) actie bij G-Star om geen kleding meer bij FFI te laten maken in verband met de slechte arbeidsomstandigheden. Zo zouden de werknemers bij de Indiase fabrikant overuren moeten maken zonder dat daar geld tegenover staat en mogen zij zich niet organiseren in vakbonden.

Volgens G-Star is uit internationaal onderzoek gebleken dat de arbeidsomstandigheden bij FFI voldoen aan de internationaal aanvaarde maatstaven. De onderneming zegt zich nu echter in een onmogelijke spagaat te bevinden, waarbij ze zich enerzijds zorgen maakt over de toekomst van de ondernemers van de fabriek in Bangalore en anderzijds de aanhoudende slechte publiciteit als gevolg van de campagne van actievoerders.

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep, beide al langer betrokken bij de fabriek, reageren positief op het besluit van G-Star. Wel willen ze graag weten wat er met de werknemers in de fabriek gaat gebeuren. Ze zijn van mening dat G-Star mede verantwoordelijk is voor de arbeiders die haar producten maken en vinden daarom dat G-Star zich voor een verantwoorde 'exit strategie' moet inzetten.

Het internationale opsporingsbevel en de rechtszaak tegen de acht medewerkers van de SKK, LIW en internetprovider Antenna is met het terugtrekken van G-Star niet ongedaan gemaakt. Het uitleveringsverzoek en de rechtszaak schept voor alle NGO's die actief zijn op het gebied van mensenrechten in India een zeer gevaarlijk precedent.

"Het is daarom van groot belang dat G-Star zich bij het afhandelen van haar voorlopig laatste orders bij FFI alsnog inzet om het uitleveringsbevel en de rechtszaken van tafel te krijgen", zegt Gerard Oonk van LIW. Nederland probeert ondertussen door stille diplomatie India te bewegen tot intrekking van het arrestatiebevel, en zal de acht niet uitwijzen. De acht worden beschuldigd van smaad door een Indiase kledingfabrikant, nadat in een rapport misstanden aan de kaak waren gesteld.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 december 2007