terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Elsevier.nl/DePers.nl, 6-12-2007


Activistes vervolgd voor kritiek op Indiaas bedrijf(Novum) - Twee Indiase vrouwen hebben hun kritiek op het Indiase kledingbedrijf Fibres and Fabrics International (FFI) moeten bekopen met vervolging. Dat meldde het radioprogramma Argos donderdag. In juni spraken de twee in hetzelfde VPRO-programma over slechte arbeidsomstandigheden.

In de uitzending van 8 juni zei Geeta Menon van de Indiase vrouwenorganisatie Stree Jagruthi Samiti dat 'de sfeer van onderdrukking valt af te lezen aan de gezichten en de manier waarop de arbeiders spraken'. FFI zou werknemers mishandelen. Een jongen werd afgeranseld terwijl hij vastgebonden zat op een stoel, stelde Menon. Ook zouden arbeiders zijn bedreigd.

De andere aangeklaagde Indiase is Shakun Mohini, werkzaam bij de vrouwenrechtenorganisatie Vimochana. 'Als ze hun werk niet op tijd afhadden, als ze hun quota niet hadden gehaald, als ze vijf minuten te laat waren, als ze naar het toilet wilden, als ze een dag vrij vroegen, ze konden werkelijk overal voor worden geslagen', vertelde zij.

De Nederlandse spijkerbroekfabrikant G-Star maakte donderdag bekend de banden met FFI te verbreken vanwege de slechte publiciteit rond de fabrikant. Acht Nederlanders werkzaam voor de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke Werkgroep India (LIW) en internetprovider Antenna zijn door FFI aangeklaagd wegens smaad. Vorig jaar publiceerden deze organisaties een rapport over de slechte werkomstandigheden bij FFI.

CDA-Kamerlid Karien van Gennip wil dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) India aanspreekt over de zaak. De strafzaak tegen de twee dient op 10 januari in Bangalore.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 6 december 2007