terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Pala Nieuwbrief, 4-12-2007
uitgave van Stichting Global Society


Indiase rechtbank in de clinch met Schone Kleren KampagneDe Schone Kleren Kampagne ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Zo ook in India waar het bedrijf FFI - daar komen o.a. de spijkerbroeken van het Nederlandse merk G-Star vandaan - slechte punten haalt. Vakbonden en mensenrechtenorganisaties uit Bangalore maken er eind 2005 en begin 2006 schendingen van arbeidsrechten publiek. FFI weigert elke dialoog, zelfs met de vakbonden. En het stapt naar de rechter om de kritische organisaties het zwijgen op te leggen. Dat lukt ook want in juli 2006 krijgen ze spreekverbod.

Over die gang van zaken spreekt de Schone Kleren Kampagne in Nederland vervolgens bedrijven aan die inkopen bij FFI. Want wanneer vakbonden en mensenrechtenorganisaties het zwijgen wordt opgelegd, kan er nog moeilijk sprake zijn van geloofwaardig maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zowel Schone Kleren Kampagne als de Landelijke India Werkgroep berichten hierover op hun websites.

Ook zij worden nu, samen met de internetprovider Antenna, het mikpunt van een rechtszaak door FFI. Ze worden beschuldigd van cybermisdrijf, smaad, racisme en xenofobie. Op 1 december vaardigt de rechter een arrestatiebevel zonder mogelijkheid tot borgtocht uit tegen acht medewerkers. Schone Kleren Campagne, Landelijke India Werkgroep en Antenna argumenteren dat deze rechtszaak misbruikt wordt om elke kritiek onmogelijk te maken en dus een zware aantasting is van het recht op vrije meningsuiting. Ze rekenen erop dat de Nederlandse regering hun standpunt deelt en zeker niet zal meewerken aan een mogelijk verzoek tot uitlevering.

Websites
Schone Kleren Kampagne Nederland
Landelijke India Werkgroep


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 januari 2008