terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door ViceVersaOnline.nl, 4-12-2007


Nederlanders niet uitgeleverd aan IndiaAmsterdam, 4 december 2007 - Acht Nederlandse medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke Werkgroep India (LIW) en internetprovider Antenna die in India zijn aangeklaagd wegens smaad, worden niet uitgeleverd aan dat land. Dat meldt dagblad BN/DeStem. Een Indiase rechtbank in Bangalore heeft zaterdag de uitlevering van de acht gelast.

Het arrestatiebevel is het gevolg van een smaadklacht die de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI) uit Bangalore tegen de organisaties aanspande. Het bedrijf, onder meer producent voor het Nederlandse kledingmerk G-Star, voelt zich in zijn goede naam en eer aangetast. De acht medewerkers schreven op internet over slechte arbeidsomstandigheden bij het bedrijf.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kan van uitlevering geen sprake zijn omdat er geen verdrag bestaat tussen India en Nederland waarin dit is geregeld. In een gezamenlijke verklaring stellen SKK, LIW en Antenna dat de juridische procedures 'oneigenlijk zijn ingezet om kritische organisaties de mond te snoeren.' Inhoudelijk is de smaadklacht nog niet behandeld.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 5 december 2007