terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Novum, 4-12-2007


Nederland eist intrekking Indiaas arrestatiebevel(Novum) - Nederland wil dat India het arrestatiebevel intrekt tegen acht Nederlanders die hebben meegewerkt aan een rapport over kinderarbeid in de Indiase kledingindustrie. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag op vragen in de Tweede Kamer.

De SP wilde weten wat de minister gaat doen voor de medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna die in India zijn aangeklaagd wegens smaad. De medewerkers zijn op dit moment in Nederland, maar kunnen door het arrestatiebevel niet naar India.

Nederland heeft in tegenstelling tot andere landen geen uitleveringsverdrag met India. Daarom worden de acht beperkt in hun bewegingsvrijheid. Nederland wil met stille diplomatie India het arrestatiebevel laten intrekken. Verhagen zei dat de Nederlandse ambassadeur zijn zorgen heeft geuit tegenover de Indiase autoriteiten.

Verhagen zegde de Kamer ook toe dat hij het voortouw zal nemen om binnen de Europese Unie te komen tot een importverbod op producten die gemaakt zijn door kinderen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 5 december 2007