terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Reformatorisch Dagblad, 4-12-2007


"Nederlanders niet aan India uitgeleverd"DEN HAAG (ANP) - Nederland levert geen onderdanen uit aan India. Tussen beide landen bestaat geen verdrag waarin wordt geregeld dat een Nederlander die in India is veroordeeld, naar Nederland mag terugkeren om zijn straf uit te zitten.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag gezegd. Hij reageerde op een uitspraak van een rechtbank in India, die zondag opdracht gaf acht Nederlandse campagnevoerders te arresteren. Het gaat om medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en internetprovider Antenna uit Nijmegen.Ze zouden moeten terechtstaan wegens smaad, cybercrime, racisme en xenofobie. Aanleiding daarvoor is een aanklacht van de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI).

De organisaties, die spreken van een „schijnproces”, hebben een rapport op internet gepubliceerd met verklaringen van werknemers van FFI en dochteronderneming Jeans Knit over de slechte werkomstandigheden bij de kledingfabrikant. Jeans Knit produceert onder meer voor het Nederlandse kledingbedrijf G-Star.

Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat het primair om een geschil tussen private partijen. Maar de kwestie baart hem volgens een woordvoerster wel zorgen, omdat de bewegingsvrijheid van Nederlandse burgers en de vrijheid van meningsuiting in het geding zijn.

Verhagen heeft die zorg op politiek niveau geuit, tijdens het recente staatsbezoek van koningin Beatrix aan India en een Nederlandse handelsmissie naar dat land, en in contact met de Indiase ambassadeur. Nederland zal met de Indiase autoriteiten overleggen over de verdere procedure.

Omdat Nederland en India geen verdrag hebben dat de terugkeer van onderdanen garandeert, kan het geen Nederlanders uitleveren aan India. Als India vraagt een verdachte uit te leveren die geen Nederlandse nationaliteit heeft, zal Nederland dat verzoek in behandeling nemen. Daarvoor is het wel nodig dat het verzoek is gebaseerd op een verdrag, aldus Verhagen.

Of andere landen verdachten aan India kunnen uitleveren, hangt volgens hem af van de (verdrags)relatie tussen beide landen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 december 2007