terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in BN/DeStem, 4-12-2007


De zaak in vogelvluchtDinsdag 4 december 2007 - Kritiek op slechte arbeidsomstandigheden in Indiase kledingfabrieken leidde afgelopen zomer tot een door FFI begonnen rechtszaak: acht medewerkers van Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en internetprovider Antenna worden door de kledingfabrieken aangeklaagd wegens smaad.

Fibre & Fabrics International (FFI) en dochteronderneming Jeans Knit, samen goed voor zo'n 4400 werknemers, voelen zich in hun goede naam en eer aangetast omdat SSK en LIW op internet een rapport publiceerden over de slechte werkomstandigheden bij de kledingfabrikanten. FFI beschuldigt de Nederlandse actievoerders van cybercrime, racistische en xenofobische handelingen en smaad. Antenna is aangeklaagd omdat deze internetprovider de organisaties toegang geeft tot internet.

De rechtbank in de Indiase deelstaat Karnataka heeft afgelopen weekeinde opdracht gegeven tot arrestatie 'zonder mogelijkheid tot borgtocht' van de acht aangeklaagden. Met het arrestatiebevel wil de rechter de acht actievoerders dwingen bij de inhoudelijke behandeling van de smaadaanklacht te zijn. De actievoerders laten zich door advocaten vertegenwoordigen bij de rechtszaak over smaad. Als zij persoonlijk bij de rechtszaak aanwezig zijn, moeten ze in India blijven tot de zaak is afgehandeld en dat kan jaren duren.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken zal waarschijnlijk de Nederlandse overheid verzoeken de acht actievoerders uit te leveren. Ook wordt een opsporingsverzoek gedaan aan Interpol, waardoor de acht aangeklaagden niet meer vrijelijk kunnen reizen omdat ze nu overal ter wereld kunnen worden gearresteerd.

Het is een nieuwe wending in een zaak die al enkele jaren speelt. Indiase arbeidsrechtenorganisaties in Bangelore, de Zuid-Indiase stad waar FFI is gevestigd, rapporteerden eind 2005 over misstanden bij de kledingproducent. Er zou onder meer sprake zijn van hoge werkdruk, gedwongen overwerk, fysiek geweld als de productie niet wordt gehaald, intimidatie, het niet uitbetalen van overwerk en het ontbreken van contracten. Kritische werknemers zouden op weg naar huis worden aangevallen door knokploegen die door het bedrijf zijn ingehuurd.

Na een klacht wegens smaad van FFI/Jeans Knit, legde de Indiase rechter de arbeidsrechtenorganisaties een spreekverbod op. Dat gebeurde eerst op 28 juli 2006, waarna het spreekverbod op 19 februari van dit jaar is verlengd. Het spreekverbod geldt nog steeds.

Een onderzoeksteam, bestaande uit leden van vrouwen- en mensenrechtenorganisaties, heeft in april vorig jaar de werkomstandigheden bij FFI onderzocht. Na het opnemen van klachten van het personeel en de reactie daarop van het management, bleek bij het tweede gesprek met personeelsleden dat de situatie enigszins was verbeterd. Overwerk was teruggebracht en het mishandelen van personeelsleden was gestopt. Structureel was er echter niets veranderd, want werknemers worden niet in staat gesteld hun recht op organisatie en collectieve arbeidsonderhandelingen uit te oefenen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 december 2007