terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Dag, 4-12-2007




Nederland levert niet uit aan India



India wil Nederlanders die de slechte werkomstandigheden in de kledingindustrie openbaar maken, voor de rechter slepen. Maar Nederland werkt niet mee.

Nederland levert geen onderdanen uit aan India. Omdat Nederland en India geen verdrag hebben dat de terugkeer van onderdanen garandeert, kan ons land geen Nederlanders uitleveren aan India. Als India vraagt een verdachte uit te leveren die geen Nederlandse nationaliteit heeft, zal Nederland dat verzoek in behandeling nemen. Daarvoor is het wel nodig dat het verzoek is gebaseerd op een verdrag, aldus Verhagen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag verklaard. Hij reageerde op een uitspraak van een rechtbank in India, die zondag opdracht gaf acht Nederlandse campagnevoerders te arresteren.

Het gaat om medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en internetprovider Antenna uit Nijmegen.

Die 'actiegroepen' zouden moeten terechtstaan wegens smaad, cybercrime, racisme en xenofobie. Aanleiding daarvoor is een aanklacht van de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI).

De organisaties, die spreken van een 'schijnproces', hebben een rapport op internet gepubliceerd met verklaringen van werknemers van FFI en dochteronderneming Jeans Knit over de slechte werkomstandigheden bij de kledingfabrikant. Jeans Knit produceert onder meer voor het Nederlandse kledingbedrijf G-Star.

Volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat het primair om een geschil tussen private partijen. Maar de kwestie baart hem volgens een woordvoerster wel zorgen, omdat de bewegingsvrijheid van Nederlandse burgers en de vrijheid van meningsuiting in het geding zijn.

Verhagen heeft die zorg op politiek niveau geuit, tijdens het recente staatsbezoek van koningin Beatrix aan India en een Nederlandse handelsmissie naar dat land en in contact met de Indiase ambassadeur. Nederland zal metde Indiase autoriteiten overleggen over de verdere procedure.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 december 2007