terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Dagblad De Pers, 4-12-2007door:
Sharida Mohamedjoesoef

Arrestatiebevel voor medewerkers Nederlandse NGO's

India houdt niet van kritiek

De mensenrechten in India blijven een heikel punt. Daar kunnen ze bij de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep over meepraten. Er ligt zelfs een arrestatiebevel op tafel.

Een Indiase rechtbank in Bangalore heeft gisteren opdracht gegeven tot de arrestatie van acht medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en internetprovider Antenna. De verwachting is dat het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi binnenkort met een verzoek tot uitlevering komt.

Het arrestatiebevel is het gevolg van een smaadklacht die de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI) uit Bangalore indiende, nadat SKK en LIW vorig jaar een rapport publiceerden over de schending van arbeidsrechten bij kledingfabrikant FFI. Kort daarna wist FFI een aantal betrokken organisaties een spreekverbod op te leggen op beschuldiging van smaad. SKK en LIW hebben deze situatie bekritisteerd.

Het gevolg kan zijn dat de betrokkenen in India moeten blijven tot de rechtszaak is afgehandeld. In een persbericht lieten SKK en LIW weten dat 'juridische procedures oneigenlijk zijn ingezet om kritische organisaties monddood te maken'. Gerard Oonk, directeur van de LIW: 'Als mensenrechtenorganisaties staan wij in ons recht om getuigenverklaringen van werknemers te publiceren. Wij hebben FFI altijd opgeroepen om met lokale organisaties te overleggen om de problemen op te lossen'.

Wat Oonk betreft is de Nederlandse regering nu aan zet, 'zeker nu staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zaterdag bij NOVA verklaarde maatschappelijke organisaties te steunen als het gaat om onze rol in het aankaarten van mensenrechtenschendingen.'

Oonk: 'Afgelopen week was de grootste handelsdelegatie ooit op bezoek in India. Heemskerk zou daar het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) benadrukken. Dat was nodig omdat de Indiase minister van Handel zich achter de smaad klacht van FFI had geschaard en de Nederlandse organisaties bekritiseerde. En wat zie je tijdens de NOVA-uitzending? Een staatssecretaris die zich op de vlakte houdt en blijft steken in algemeenheden'. SKK en LIW praten vandaag mett Economische Zaken.


terug LIW in de pers Schone kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 december 2007