terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Elsevier.nl, 3-12-2007


Acht Nederlanders niet uitgeleverd aan India(Novum) - Acht Nederlandse medewerkers die in India zijn aangeklaagd wegens smaad worden niet uitgeleverd aan dat land. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag gezegd. Een Indiase rechtbank in Bangalore had zaterdag de uitlevering van de acht gelast.

Nederland heeft geen verdrag met India waarin is geregeld dat veroordeelde Nederlanders hun straf in eigen land mogen uitzitten. Volgens de woordvoerder kan van uitlevering geen sprake zijn omdat zo'n verdrag ontbreekt.

De medewerkers zijn werkzaam voor de organisaties Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) en voor internetprovider Antenna. De smaadklacht tegen hen is ingediend door de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI). SKK en LIW publiceerden medio vorig jaar een rapport waarin het melding maakte van wantoestanden bij FFI; het bedrijf zou de arbeidsrechten aan zijn laars lappen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) was vorige week in India. Een woordvoerder laat weten dat hij toen zijn zorgen heeft overgebracht over de smaadzaak tegen de Nederlanders. Het bevel tot uitlevering was toen nog niet gegeven.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 december 2007