terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Volkskrant.nl/Telegraaf.nl, 3-12-2007


Geen Nederlanders uitgeleverd aan IndiaDEN HAAG - Tussen Nederland en India bestaat geen verdrag waarin wordt geregeld dat een Nederlander die in India is veroordeeld, naar Nederland mag terugkeren om hier zijn straf uit te zitten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag gezegd.

Justitie reageerde op een uitspraak van een rechtbank in India, die zondag opdracht gaf acht Nederlandse campagnevoerders te arresteren. Het gaat om medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en internetprovider Antenna uit Nijmegen.

Ze zouden moeten terechtstaan wegens smaad, cybercrime, racisme en xenofobie. Aanleiding daarvoor is een aanklacht van de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI).

De organisaties, die spreken van een ‘schijnproces’, hebben een rapport op internet gepubliceerd met verklaringen van werknemers van FFI en dochteronderneming Jeans Knit over de slechte werkomstandigheden bij de kledingfabrikant. Jeans Kit produceert onder meer voor het Nederlandse kledingbedrijf G-Star.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat het volgens hem primair om een geschil tussen private partijen gaat. Wel maakt hij zich zorgen over de mogelijke gevolgen ervan voor de organisaties en providers. Omdat Nederland en India geen verdrag hebben dat de terugkeer van onderdanen garandeert, kan ons land geen Nederlanders uitleveren aan India.

Als India vraagt een verdachte uit te leveren die geen Nederlandse nationaliteit heeft, zal Nederland dat verzoek in behandeling nemen. Daarvoor is het wel nodig dat het verzoek is gebaseerd op een verdrag, aldus Verhagen. Of andere landen verdachten aan India kunnen uitleveren, hangt volgens hem af van de (verdrags)relatie tussen beide landen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 december 2007