terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Financiële Telegraaf/Sp!ts, 27-11-2007


Handelsmissie levert eerste contract opNEW DELHI - De Nederlandse handelsmissie in India heeft haar eerste contract opgeleverd. Maandag werd bekend dat het Nederlandse bedrijf Proxy Laboratories, actief in de (bio)farmaceutische industrie, voor de Indiase onderneming Claris medicijnen gaat testen.

Staatssecretaris Frank Heemskerk, die de handelsmissie leidt, maakte dat vanuit de Indiase hoofdstad New Delhi bekend. De medicijnen die Proxy Laboratories gaat controleren, zijn bestemd voor de Europese markt. Hoeveel geld met het contract is gemoeid, werd niet bekendgemaakt. In totaal nemen deze week zeventig MKB-bedrijven deel aan de Nederlandse handelsmissie, de grootste ooit.

Heemskerk meldde verder 2,5 miljoen euro uit te trekken om Nederlandse bedrijfsorders op het vlak van infrastructuur en watermanagement te ondersteunen. Het gaat hierbij om samenwerkingsverbanden tussen de private en publieke sector. De Indiase overheid wil de komende jaren grote investeringen doen in de infrastructuur om de snelle economische groei van het land te bevorderen.

Besprekingen
Heemskerk voerde maandag in New Delhi besprekingen met de Indiase regering, waarbij onder meer beschuldigingen over vermeende slechte arbeidsomstandigheden ter sprake kwamen. Directe aanleiding vormt kritiek van Nederlandse organisaties aan het adres van de Indiase kledingfabrikant FFI, die onder meer levert aan het merk G-Star.

India zegt open staan voor kritiek over arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken, maar benadrukt dat die wel met feiten moet worden onderbouwd. FFI zelf spreekt de beschuldigingen tegen en heeft een rechtszaak tegen de organisaties aangespannen wegens smaad. Heemskerk verklaarde dat India en Nederland belang hebben bij een snelle oplossing van de zaak, die “niet mag escaleren”.

Heemskerk sprak maandag in New Delhi onder meer met de Indiase minister Nath van Economische Zaken. Beide bewindslieden benadrukten de nuttige en belangrijke rol die non-gouvernementele organisaties in een democratie spelen. Ze erkenden ook de noodzaak van transparantie. “Consumenten willen terecht weten waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden”, aldus Heemskerk.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 november 2007