terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op ElsevierRetail.com, 9-11-2007door:
Patrick Bramer

Rel rond G-Star-maker bedreigt fashionDOETINCHEM – India dreigt met een handelsboycot tegen Nederland, omdat de Nederlandse overheid financiële steun verleent aan protestgroepen die de kinderarbeid in India aan de kaak stellen. Onder meer de makers van G-Star en Gap worden door de groeperingen hard aangepakt.

Dat meldt modeblad Textilia. Volgens Modint-directeur Jef Wintermans kan dit uitermate nadelige gevolgen hebben voor de fashionmarkt. Volgens Wintermans zijn de gevolgen van de dreigende boycot door de Indiase overheid ook in andere branches voelbaar. ‘Een handelsboycot zou uitermate nadelig zijn voor de economie. Niet alleen de kledingmarkt, maar tal van sectoren zouden hier erg ongelukkig mee zijn’, stelt Wintermans.

Valse en lasterlijke onthullingen
Uit cijfers van het CBS blijkt dat India in 2006 goed was voor 329 miljoen euro aan kledinginvoer in Nederland. Daarmee is het de vijfde kledingleverancier van Nederland. India neemt de steun van de Nederlandse overheid aan actiegroeperingen die zich richten op het Aziatische land hoog op. ‘De actiegroepen uiten valse en lasterlijke onthullingen over kinderarbeid’, aldus Kamal Nath, minister van Handel in India.

Arrestatie
De directe aanleiding van het geschil is de arrestatie van zeven leden van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. De groeperingen worden beschuldigd van onder andere smaad tegenover de producent van onder meer G-Star en moeten later terechtstaan voor de Indiase rechtbank. Ook beschuldigingen over kinderarbeid aan het adres van de fabrikant van Gap-spijkerbroeken zijn verkeerd gevallen in het land.

Verantwoord ondernemen
Wintermans stelt in Textilia dat de Indiase minister zijn verantwoordelijkheid afschuift. ‘Kinderarbeid is over de hele wereld verboden. Wat de Indiase minister doet is de problemen afschuiven. Je moet juist de dialoog aangaan.’ Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vertrekt 25 november naar India, waar het onderwerp op de agenda staat. Hij wil hier onder meer spreken over verantwoord ondernemen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 26 november 2007