terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door ChristenUnie, 30-10-2007


ChristenUnie vraagt door over handelsmissie en kinderarbeid IndiaDe ChristenUnie heeft minister van Economische Zaken Van der Hoeven gevraagd uit te leggen waarom zij tijdens de handelmissie in India liever niet de kinderarbeidproblematiek wilde bespreken. Tweede Kamerleden Joël Voordewind en Cynthia Ortega hebben samen met de SP hierover vragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Een meerderheid in de Tweede Kamer vroeg de handelsdelegatie begin oktober juist om de Indiase regering aan te spreken op kinderarbeid.

“Klopt het dat u voorafgaand aan dit gesprek hebt aangedrongen op het niet uitspreken van de Nederlandse zorgen over kinderarbeid in India en dat de motivatie hiervoor was dat dit de handelsmissie zou kunnen bedreigen”, vragen de kamerleden aan de minister. Ze willen van Van der Hoeven ook weten hoe haar opstelling zich verhoudt met de oproep van de Kamer.

Terwijl Van der Hoeven het onderwerp niet zelf actief op de agenda wilde zetten, verrastte de Indiase handelsminister Kamal Nath haar door de Nederlandse kritiek zelf wel ter sprake te brengen. Hij was ‘not amused’, meldde De Telegraaf op 25 oktober. Hij stelde dat door Nederlandse gesubsidieerde ontwikkelingsorganisaties ‘leugens verspreiden’ over kinderarbeid in zijn land. Aanleiding voor de woede van de Indiase minister was een persbericht van de Landelijke India Werkgroep en Stichting Schone Kleren Kampagne.

Het onderwerp van kinderarbeid werd vorige maand door de ChristenUnie op de politieke agenda gezet met de campagne ‘Stop Kinderarbeid – Eerlijke Handel’. De campagne werd gesteund door CNV, FNV Mondiaal, Landelijke India Werkgroep, HIVOS, AOb, Fairfood, Stop the Traffik en Tear. De samenwerking resulteerde in de ondertekening van het zogenoemde ‘Waterloopleinakkoord’. Aansluitend riepen Joël Voordewind en Cynthia Ortega, met Kamerbrede steun, de handelsdelegatie op om kinderarbeid in de katoenteelt te bespreken met de Indiase regering. Er werden ook vragen gesteld aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.


Voor kamervragen: klik hier


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 31 oktober 2007