terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Dagblad De Pers, 30-10-2007door:
Sharida Mohamedjoesoef

Kinderarbeid in Indiase Gap-fabriekenAMSTERDAM - India is tegenwoordig praktisch synoniem met economische voorspoed. Gisteren nog ging de Indiase beurs, de Sensex, door de 20.000 puntengrens. Ondanks deze gunstige geluiden blijft kinderarbeid een wijdverbreid probleem, eentje waar de regering nauwelijks grip op krijgt.

Westerse multinationals als C&A, Adidas, Nike en Ikea kregen ermee te maken. En dit weekend was het raak bij de Amerikaanse kledingketen Gap. In een fabriek in de hoofdstad New Delhi werden kinderen gevonden die onder slechte omstandigheden aan het werk waren in een fabriek van Gap. Volgens de Britse krant The Observer ging het om kinderen onder de tien die door hun families waren verkocht. Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep is niet verbaasd: 'Veel mensen denken dat kinderarbeid in India inmiddels is verboden, maar dat is onzin. De Indiase regering nam in 1986 een wet aan die kinderarbeid in bepaalde sectoren verbiedt en in andere reguleert. Zo mogen kinderen niet meer als bediendes worden ingezet, omdat dit vaak leidde tot misbruik.'

De wet wordt nu verder aangescherpt, maar het is de vraag of het probleem van kinderarbeid daarmee effectief wordt aangepakt. Oonk: 'Het is een combinatie van factoren. Het onderwijs in India functioneert slecht. Onderwijzers komen niet opdagen, bijvoorbeeld omdat ze een of ander klusje voor de overheid moeten doen.' Wat volgens Oonk ook meespeelt, is dat veel ouders van de kinderen zelf vaak analfabeet zijn en het belang van onderWijs niet onderkennen. Dat werkt ronselpraktijken verder in de hand.

Of bij Gap sprake is van opzet, lijkt Oonk onwaarschijnlijk. 'Gap heeft een goede naam als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat gezegd hebbende, wil Gap natuurlijk net als veel andere multinationals goedkoop produceren. Als ze niet controleren wat er in de rest van de keten gebeurt, gaat het mis.'

Volgens de laatste volkstelling uit 2001 bleek dat dertien miljoen kinderen in India aan het werk zijn. Maar maatschappelijke organisaties in het land zelf menen dat dit aantal eerder rond de 50 tot 60 miljoen ligt.


Zie voor meer informatie:
Indian 'slave' children found making low-cost clothes destined for Gap (The Observer, 28-10-2007)
Child sweatshop shame threatens Gap's ethical image (The Observer, 28-10-2007)


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 oktober 2007