terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Reformatorisch Dagblad, 25-10-2007


Irritatie in India over kritiek kinderarbeidNEW DELHI - De Indiase minister van Handel en Industrie heeft boos gereageerd op de kritiek die er vanuit Nederland is gekomen op de grootschalige inzet van kinderen in Indiase bedrijven en in de landbouw. Hij vindt dat de kritiek niet op feiten berust en het investeringsklimaat in India schade aanbrengt.

Minister Shri Kamal Nath begon woensdag zelf over het onderwerp tijdens een onderhoud met de Nederlandse minister Van der Hoeven van Economische Zaken, die een handelsmissie leidt naar het Aziatische land. De bedrijven liften mee met het staatsbezoek van koningin Beatrix aan het land. Minister Van der Hoeven begrijpt de reactie van haar Indiase collega, maar wacht de uitspraak van de rechter af in een zaak van het kledingbedrijf FFI tegen een paar Nederlandse organisaties die zich kritisch hebben uitgelaten over kinderarbeid binnen de onderneming, zo zei zij woensdag tijdens een persconferentie. "Ik heb gezegd dat we de discussie inderdaad op basis van feiten moeten voeren. Nederland moet niet met het vingertje gaan wijzen." De minister benadrukte dat kinderarbeid in India officieel verboden is en dat de regering stappen onderneemt, maar dat die maatregelen nog niet overal effect hebben.

De Nederlandse regering doet wat zij kan om de kinderarbeid terug te dringen. Van der Hoeven: "Wij brengen het onder de aandacht van het Nederlandse bedrijfsleven in India. Ook in de EU-India-mensenrechtendialoog zal het binnenkort ter sprake komen."

De Indiase minister sprak met de hoogste bazen van TPG, Rabobank, Philips, Campina, DSM, ING en Akzo Nobel. De bestuursvoorzitters waren gemakkelijk over te halen om met de koningin mee te reizen naar India, aldus voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag.

"Tijdens het staatsbezoek aan Turkije bleek een kleine, zware handelsdelegatie erg succesvol te zijn. Net als toen hebben we een open discussie gehad met de premier van het gastland in aanwezigheid van de koningin en het prinselijk paar."

Ook minister Van der Hoeven benadrukt dat door de aanwezigheid van de koningin deuren open gaan. "Er zijn landen die er aan hechten dat de overheid laat zien het bedrijfsleven te steunen. India is zoín land."

Er liggen voor Nederlandse bedrijven veel kansen in India. Wientjes: "De koopkracht gaat flink stijgen. Er is vooral behoefte aan kennisuitwisseling. Er zijn geen contracten getekend, maar op het hoogste niveau zijn diverse onderwerpen besproken." Wientjes constateert dat IndiŽrs vooral geÔnteresseerd zijn in onderwerpen als agribusiness, watermanagement en medische apparatuur.

Andersom ligt Nederland goed bij de Indiase ondernemers vanwege de toegankelijkheid van het land en het grote aantal mensen dat Engels spreekt, aldus Wientjes. "Er zijn 50 tot 55 Indiase bedrijven die hun Europese hoofdkantoor in Nederland hebben. Daar moeten we zuinig op zijn."

In november gaat weer een handelsmissie naar India. De aanmeldingen stromen binnen, aldus VNO-NCW. Zoín 75 tot 100 bedrijven staan al op de lijst.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 10 december 2007