terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Stentor, 25-10-2007door:
Hans Jacobs

Hollandse koopman welkom in India

Indiase minister kwaad over opmerkingen over kinderarbeidNEW DELHI - India ziet de Hollandse koopmannen graag komen, maar de dominees kunnen beter thuis blijven. Dat was de boodschap die minister Van der Hoeven van Economische Zaken gisteren luid en duidelijk meekreeg in haar gesprekken met Indiase bewindslieden. Woedend was haar Indiase collega Kalmar Nath over het opgeheven vingertje over de kinderarbeid in zijn land.

Philips-topman Van Kleisterlee, die samen met nog zeven toppers uit het vaderlandse bedrijfsleven van het staatsbezoek gebruik maakt om op het allerhoogste niveau in India problemen aan te snijden, probeerde te sussen. "Als we het vingertje heffen, dan is het uit bezorgdheid en betrokkenheid." Nath geloofde hem, maar wees op de rechtszaak die door een bedrijf in Bengaluru is aangespannen tegen de Schone Kleren Kampagne [en Landelijke India Werkgroep] wegens smaad. "Er is een vals beeld geschetst over kinderarbeid," meende de minister. Minister Verhagen schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat in India 'kwesties rond mensenrechten als interne aangelegenheden worden beschouwd, die vanuit Indiase optiek geen buitenlandse betrokkenheid behoeven'. Maar hij zou er wel met zijn ambtgenoot over praten. Koningin Beatrix, die samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima gistermorgen met saluutschoten en een uitgebreid ceremonieel werd verwelkomd door de Indiase president en premier, heeft de koppeling van een staatsbezoek en handelsactiviteiten lang ontmoedigd. "Maar in landen als Turkije en India heeft een koppeling van een economische missie met een bezoek van de koningin meerwaarde. Op een andere manier leg je niet zo snel contacten met zoveel mensen op zo'n hoog niveau," verklaarde Van der Hoeven de koerswijziging.
Een select gezelschap topmensen - van TNT, KLM, Philips en Rabobank tot Campina - mocht gistermiddag aanschuiven bij het koninklijk gezelschap, de Indiase premier Manmohan Singh en Indiase 'captains of industry'. Later konden ze ook aanzitten aan het staatsbanket. "Een succesformule," aldus Bernard Wientjes van VNO-NCW.
De goede sfeer klonk ook door in de tafelredes. "India hecht belang aan de betrekkingen met Nederland," aldus president Patil. "India en Nederland zijn niet goed te vergelijken," vond Beatrix, "De verschillen zijn zoveel groter dan de overeenkomsten".


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 26 oktober 2007