terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Telegraaf, 25-10-2007door:
Alex de Vries &
Jack Leenaars

India tikt Nederland op vingers om kinderarbeid

Handelsminister is 'not amused'NEW DELHI - India heeft Nederland op de eerste dag van het staatsbezoek van koningin Beatrix een flinke uitbrander gegeven. De Indiase minister van Handel en Industrie, Kamal Nath, liet weten 'not amused' te zijn, dat door Nederland gesubsidieerde ontwikkelingorganisaties 'leugens verspreiden' over kinderarbeid in India. Hierdoor zou het internationale imago van India als handelsnatie worden beschadigd.

Nog voordat de delegatieleider, minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken), het gevoelige onderwerp tijdens een ontmoeting met de top van het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven ter sprake kon brengen, barstte Kamal Nath los in een donderpreek.
Ook had hij na afloop onaangekondigd de complete Indiase pers uitgenodigd, waar hij zijn standpunt nog eens verduidelijkte.
Het was even de omgekeerde wereld. Van der Hoeven en ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen hadden eigenlijk de kwestie willen aanroeren zonder al te veel ophef.
Verhagen had volgens enkele meereizende topondernemers de kou al veel eerder uit de lucht kunnen halen, door vragen van de Tweede Kamer over kinderarbeid in India eerder te beantwoorden.

De door een Kamermeerderheid gestelde kritische vragen werden nu pas gisteren - halsoverkop zo leek het en op de eerste handelsdag - door de minister beantwoord.
De Landelijke India Werkgroep en Stichting Schone Kleren Kampagne waren Verhagen te snel af en wisten via een persbericht over misstanden in een kledingfabriek in Bangalore de boosheid van de Indiase minister Nath te wekken. Beide organisaties staan op de zwarte lijst van de Indiase overheid.
"Minister Nath was inderdaad erg kwaad. Hij sprak van onterechte verwijten en zelfs van gefabriceerde valse foto's", aldus werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes. Hij noemde de kinderarbeidkwestie "het spook in onze delegatie".

De topman van Philips Gerard Kleisterlee vertelde namens de handelsdelegatie aan de Indiase minister dat Nederlanders wel vaker in het buitenland met het vingertje wijzen, maar dit meestal met de beste bedoelingen doen. "De minister begreep dat", zei Maria van der Hoeven geruststellend.
Over de vraag of de Nederlandse overheid ook kritische clubs zoals de India Werkgroep financieel blijft ondersteunen, was zij helder. "Dat blijven we gewoon doen."
Werkgeversvoorzitter Wientjes reageerde grijnzend dat "VNO-NCW daar toch iets anders over denkt". Wientjes benadrukte verder dat de Nederlandse bedrijven die actief zijn in India internationaal een voorbeeldfunctie hebben wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen.
"Zelfs de FNV erkent dat volmondig. Het staat buiten kijf dat je kinderarbeid moet uitbannen."

Alle meereizende ceo's, onder wie de topmannen Hans Wijers (Akzo Nobel), Bert Heemskerk (Rabobank) en Peter Hartman (KLM), wier bedrijven al langer succesvol zaken doen op het veelbelovende subcontinent, noemden de opzet om in India op het hoogste niveau deuren te openen 'geslaagd'. Ondanks het incident.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 oktober 2007