terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Novum, 24-10-2007


Heemskerk: handel altijd goed voor mensenrechten(Novum) - Nederlandse bedrijven moeten bijna altijd handel kunnen drijven, ook in landen waar het heel slecht is gesteld met de mensenrechten. Alleen landen als Birma worden daarvan uitgesloten. "Het is echt vreselijk wat daar gebeurt." Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) woensdagavond tijdens de Nacht van de Verenigde Naties in Amsterdam.

Het is wel moeilijk eerlijk handel te drijven met landen waar bijvoorbeeld kinderarbeid voorkomt, zei de staatssecretaris. Heemskerk is ervan overtuigd dat Nederlandse bedrijven de situatie in landen waar ze actief zijn vooruit helpen, waardoor onder meer de arbeidsstandaarden zouden verbeteren. Heemskerk spreekt bedrijven daar ook op aan. "Dat verbetert de politieke en economische relaties met zo'n land. Dat is goed voor de bevolking en draagt bij aan een betere wereld."

Heemskerk gaat eind november voor een handelsmissie naar India, waar momenteel koningin Beatrix en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en zijn collega van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) op bezoek zijn met een aantal directeuren van grote bedrijven. Heemskerk wil mensenrechten wel aan de orde stellen bij India, maar op een 'passende manier, bijvoorbeeld door te vertellen over de discussie in Nederland'. "Ook Verhagen en Van der Hoeven stellen kinderarbeid daar op 'passende wijze' aan de orde. Dat ga ik ook doen." Amnesty International gaat niet mee op zo'n handelsmissie, maar ze houden wel een briefing op het ministerie voorafgaand aan de missie, verklaarde Heemskerk.

Heemskerk was in juli in China, juist toen bleek dat er moderne vormen van slavernij in mijnen voorkwamen. "Dat vinden ze ook in China verschrikkelijk." Hij heeft het onderwerp aangekaart bij een Chinese onderminister van handel, naar eigen zeggen zonder verwijtend te zijn. China kondigde volgens Heemskerk gelijk aan alle mijnen te gaan controleren.

Deze minister heeft in september bij zijn bezoek aan Nederland toegezegd maatschappelijk verantwoord ondernemen op de agenda te zetten, zei Heemskerk. Ook komt er daar wellicht een soort Voedsel en Waren Autoriteit. "Zo'n uitspraak van zo'n minister heeft in China veel impact."


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 november 2007