terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in BN De Stem / Brabants Dagblad, 24-10-2007door:
Cyril Rosman

'Koningin moet over kinderarbeid gaan praten'Woensdag 24 oktober 2007 - Ze zouden het koningin Beatrix wel toe willen roepen: 'Kinderarbeid! Heb het in India over kinderarbeid!' "Maar ik betwijfel of ze het er tijdens haar staatsbezoek, over durft te hebben", zegt Marloes Mol (22) uit Breda. Samen met Kim Brouwers (22) uit Oosterhout reisde ze afgelopen zomer twee weken door India om met eigen ogen te zien wat kinderarbeid in dat land inhoudt.

Nu zetten ze zich in voor de campagne die kinderarbeid de wereld uit wil helpen. Ze heeft het zelf geprobeerd, zegt Kim. "We waren in een steengroeve waar kinderen vanaf een jaar of negen aan het werk waren, samen met hun ouders. Ik ben mee gaan werken, wilde weten hoe het was. Jongens sjouwen stenen, meisjes hakken ze uit en maken ze schoon. Na een half uur zat ik er helemaal doorheen: het was zo warm en zo zwaar."
Kim en Marloes waren met nog vier andere leeftijdsgenoten in India op uitnodiging van de Landelijke India Werkgroep Nederland, Hivos, de Algemene Onderwijsbond en de FNV. Ze zagen kinderen werken in steengroeves en op katoenplantages en spraken met werkgevers en overheid.
In het kabinet is commotie ontstaan over de manier waarop kinderarbeid aan de orde moet worden gesteld. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken wil het bespreekbaar maken, minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil het thema niet ter sprake brengen.
Marloes: "Het clichébeeld, dat wij ook hadden, is dat alleen armoede de veroorzaker is van kinderarbeid: kinderen moeten werken omdat het gezin anders niet te eten heeft. Maar het is gecompliceerder. Kinderarbeid maakt gewoon onderdeel uit van het Indiase systeem. Het is officieel wel verboden, maar helemaal niet verborgen. Eigenaren van de steengroeves zien het niet als iets verkeerd. Kinderen worden er veel vroeger als volwassene gezien, vanaf een jaar of elf, twaalf al."


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 26 oktober 2007