terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Elsevier.nl, 24-10-2007


Gedoe over kinderarbeid hindert staatsbezoekEn opeens stonden ze vanochtend voor onze neus. Koningin Beatrix en president Pratibha Patil van India kwamen over de rode loper richting persvak om te poseren. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en de Indiase premier Manmohan Singh voegden zich ook bij de twee staatshoofden.

In Nederland staat de pers altijd veilig achter een koordje, ver van de plichtplegingen. In India is het protocol kennelijk pragmatischer: de media moeten het ceremonieel, waar zoveel werk in is gestoken, zo goed mogelijk over het voetlicht brengen.

Zo konden we eens goed bekijken hoe de 69-jarige Beatrix met haar 27 jaar ervaring als Koningin de pas dit jaar tot president gekozen Patil (72) voorstelde aan haar hele hofhouding. De vaak wat nerveuze koningin Beatrix deed dat ontspannen. Ze voelt zich kennelijk op haar gemak in dit land dat ze officieel en privé al vaak bezocht.

Luifel
Even daarvoor was ze staand onder een luifel voor het sprookjesachtige presidentiële paleis in Delhi ceremonieel ontvangen op de klanken van het Wilhelmus. Nadat ook het volkslied van India was gespeeld, inspecteerde ze de militaire erewacht compleet met cavalerie. Met de kranslegging, even later bij het herdenkingsmonument van Mahatma Gandhi, is het uiterlijk vertoon van dit staatsbezoek wel zo’n beetje achter de rug.

Rode loper
De Koningin en het kroonprinselijk paar voeren verder vandaag een reeks gesprekken met Indiase autoriteiten, zoals met de minister van Buitenlandse Zaken, parlementariërs en de minister-president. Daarna gaat de loper uit voor het bedrijfsleven.

Daarvoor is inmiddels CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gearriveerd. CEO’s van Nederlandse bedrijven als TPG, Philips, Campina, Akzo Nobel, ING en Rabobank hebben hun eigen vestigingen in dit land inmiddels bezocht, dan wel gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Indiase overheid.

De bestuursvoorzitters nemen vandaag deel aan een ronddetafelconferentie die wordt bijgewoond door Koningin, prins en prinses. Als die conferentie begint, zullen elders in Delhi gewoon op straat de vrolijke klanken te horen zijn van het Nederlands Blazersensemble, dat donderdag optreedt voor de autoriteiten en spontaan heeft besloten ook te gaan blazen voor de gewone Indiase bevolking op straat.

Zwerfkinderen
Daar waar veel zwerfkinderen zijn. Intussen zit er een diplomatieke rel in het vat. Het kritische rapport van de Landelijke India Werkgroep over kinderarbeid in India heeft ook de Indiase autoriteiten bereikt en hen enorm geërgerd, valt te horen in de wandelgangen. China – economische rivaal van India – zit erachter, menen Indiase complotdenkers. De Chinezen zouden de Nederlanders hebben opgestookt.

En dan te bedenken dat diezelfde kinderarbeid ook al ruis had veroorzaakt in het Nederlandse kabinet na een uitspraak van minister Van der Hoeven in de GPD-bladen. Zij stelde dat het aan de orde stellen van kinderarbeid geen taak van háár is, maar van de minister van Buitenlandse Zaken: partijgenoot Maxime Verhagen. De niet altijd even diplomatieke Verhagen riep hierop uit dat dit toch ook door Van der Hoeven aan de kaak moest worden gesteld.

Brandje blussen
Benieuwd hoe het ambitieuze tweetal uit Limburg dit brandje vandaag gaan blussen. En hoe ze de plooien met de Indiase autoriteiten gaan platstrijken. Op Hollandse betweters zitten ze in India niet te wachten. De hele wereld loopt hier de deur plat. Volgende week hebben de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en ook de Franse president Nicolas Sarkozy zich al aangemeld.

India is geen economische tijger, meer een trage olifant, maar als die een stap verzet gebeurt er ook veel. Dat heeft het Nederlandse bedrijfsleven al lang door. In november komen hier niet voor niets alweer 75 bedrijven op handelsmissie.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 24 oktober 2007