terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Elsevier.nl, 23-10-2007


Oranjekaravaan arriveert in IndiaEen complete Oranjekaravaan - inclusief koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima – is maandag in India gearriveerd ter gelegenheid van het staatsbezoek. Weliswaar begint het bezoek pas woensdag, maar acclimatiseren moet zelfs een vorstin als ze een land bezoekt met een temperatuur van gemiddeld 35 graden.

De Oranjes vlogen maandag met de KLM-lijndienst naar New Delhi. Net als de hofhouding, het Nederlands Blazersensemble, dat later in de week zal optreden, en een groot deel van de pers die het staatsbezoek de komende week gaat verslaan.

Handelsmissie
De Koningin was in 1986 al op staatsbezoek in India maar het gigantische land (bijna 1,2 miljard inwoners) heeft zich sindsdien zo ontwikkeld dat ze er wel weer op staatsbezoek kon. Niet voor niets wordt Beatrix vergezeld van een handelsmissie bestaande uit de bazen van KLM, Philips, TPG, Rabobank, ING, Campina, DSM en Akzo-Nobel. De economie groeit hier met jaarlijks 9 procent, wat niet betekent dat de armoede ook in dat tempo vermindert.

Het officiële bezoek begint morgen en duurt tot en met zaterdag. Het programma zit propvol, dus de bijna 70-jarige koningin moet er nog hard tegenaan. Maar ze heeft hulp: Willem-Alexander zal druk zijn tijdens een symposium over watermanagement en Máxima neemt het hoofdstuk microfinanciering voor haar rekening.

Dotcom-revolutie
De grote sprong voorwaarts, zette weekblad Elsevier al in 1986 in de kop bij het staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Claus. Toen nog een bezoek van liefst negen dagen. Het paar doorkruiste het gigantische land. Beatrix houdt het dit keer, samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, beperkt tot de hoofdstad New Delhi en ICT-centrum Bangalore, waar Google met uit India afkomstige werknemers die jarenlang in Californië werkten een groot R&D-centrum heeft opgezet om het wonder van Sillicon-valley te herhalen. Het Nederlandse staatshoofd zal de sfeer van de Indiase dotcom-revolutie gaan proeven bij een andere gigant: Infosys Technologies, maar wel een van eigen bodem.

Al die hightech doet bijna vergeten dat India nog altijd een ontwikkelingsland is: een kwart van de bevolking heeft niet genoeg geld om eten te kopen. ’s Avonds zie je op straat zwervers in de buitenlucht slapen en vanuit het hotel waar de Oranjekaravaan is beland, zijn de sloppen te zien. De vooruitgang gaat langzaam, werd ten tijde van het staatsbezoek in 1986 al geconcludeerd.

Ernstige kritiek
Nog langer geleden – in 1982 – onderschreven alle Nederlandse politieke partijen een verklaring waarin ernstige kritiek werd geuit op de mensenrechtenschendingen. Ook in dat opzicht is de vooruitgang traag, want juist vandaag bezoekt een lobbyist van de Landelijke India Werkgroep (LIW) – die in 1982 de verklaring had geschreven – het hotel van de Oranjekaravaan om opnieuw kinderarbeid aan de kaak te stellen.

Medewerker LIW: ‘100 miljoen kinderen werken onder bar slechte omstandigheden, waarvan 80 procent in de landbouw.’ De LIW heeft aan de vooravond van het staatsbezoek nog snel een rapport uitgebracht en inmiddels ook de Tweede Kamer zover gekregen dat ze de regering heeft opgeroepen de kinderarbeid ter sprake te brengen tijdens het staatsbezoek.

Het is bijna ondenkbaar dat de Koningin er iets van zegt in haar tafelrede woensdagavond. Voor dat werk reist de minister van Buitenlandse Zaken mee, Maxime Verhagen (CDA). En die doet dat dan waarschijnlijk informeel en niet voor de camera’s.

Culturele geschenk
De sfeer in de Oranjekaravaan zit er al aardig in door de opgewekte gasten van Het Nederlands Blazersensemble. Dit orkest mocht eerder dit jaar al op uitnodiging van de Koningin het staatsbezoek in Turkije opluisteren, nu zijn ze opnieuw het culturele geschenk van de vorstin aan haar gastland.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 24 oktober 2007