terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Dominicanen.nl, 12-10-2007
www.dominicanen.nl, de website voor Dominicaans Nederland


Indiaas opsporingsbevel voor provider AntennaDe rechtbank van Bangalore, India, heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen twee Nederlandse actiegroepen en hun internetproviders, waaronder Antenna, gastheer van deze site. Dat is gebeurd na een aanklacht van de Indiase spijkerbroekenfabrikant FFI over smaad.

Het gaat behalve om Antenna om collega-provider XS4ALL en de actiegroepen Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW). De actiegroepen wijzen, overigens samen met internationale partners, al enige tijd op de beroerde arbeidsomstandigheden bij de Indiase spijkerbroekenfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI). Dat bedrijf heeft alle partijen voor de rechter gedaagd omdat ze leugens zouden verspreiden. De rechtbank van Bangalore vaardigde op 8 oktober een internationaal opsporingsbevel uit.

Verwarrend
Nederland heeft een uitleveringsverdrag met India, waardoor de Nederlandse overheid op het verzoek van de Indiase rechter zou moeten ingaan. Er is echter geen juridische zekerheid dat degenen die uitgeleverd zouden worden ook weer terugkeren naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt, mede naar aanleiding van Kamervragen, de juridische aspecten van de zaak.>BR> XS4ALL en Antenna zijn de internetproviders van SKK en LIW. Zij zijn aangeklaagd omdat de gewraakte uitlatingen via een door hen geleverde verbinding de wereld zijn ingegaan. 'In Europa is geregeld dat providers niet aansprakelijk zijn voor uitlatingen die klanten via een door hen geleverde verbinding doen', zei een woordvoerder van XS4ALL tegen persbureau ANP. 'Het lijkt erop dat dat in India niet of in ieder geval anders is geregeld.'

Ondersteuning
Wie zich in de zaak verdiept, krijgt de indruk dat de verwarring en de investeringen in tijd en geld het doel zijn van de spijkerbroekenfabrikant. Wie zich gedetailleerd op de hoogte wil stellen van het gewraakte onderzoek naar FFI kan hier het rapport lezen (in het Engels).
En wie indirect wil helpen kan dat doen door zijn of haar macht als consument te gebruiken: weet u bijvoorbeeld waar en hoe uw kleding is gemaakt?
India is een opkomende economische wereldmacht, maar er gaat nogal eens wat mis. Katholiek Nieuwsblad berichtte vorige week over het bezoek van de Indiase jezuďet Lourdunathan Yesumarian aan Nederland, een man die opkomt voor het erbarmelijke lot van de Dalits, de onaanraakbaren in zijn land. De uitbuiting van Dalits en anderen in India is soms een ver van ons bed show, maar blijkt vaak te maken te hebben met, bijvoorbeeld, de kleren die wij dragen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 oktober 2007