terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Parool, 1-10-2007


Arrestatiebevel activistenAMSTERDAM - Een rechter in Bangalore heeft de arrestatie gelast van zeven Nederlandse mensenrechtenactivisten. Het gaat om stafleden van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep die kritiek hadden uitgeoefend op de werkomstandigheden in Indiase kledingfabrieken.

De activisten zijn voor de rechter gedaagd door de kledingfabrikanten Fibres and Fabrics International (FFI) en Jeans Knit, die onder meer kleding leveren aan grote modebedrijven als G-star, Mexx, Gap en Armani. Vorig jaar dienden de fabrieken al een klacht in tegen lokale vakbonden en arbeidsorganisaties die melding wilden maken van misstanden in de fabrieken. Sindsdien hebben deze organisaties op last van de rechter een spreekverbod.

De Indiase fabrikanten beschuldigen de mensenrechtenorganisaties van smaad, omdat ze op hun websites melding hadden gemaakt van ernstige schendingen van arbeidersrechten in de fabrieken. Hierbij zou het gaan om extreem hoge werkdruk, gedwongen overwerk en mishandeling.

De fabrikanten verzocht de rechtbank ervoor te zorgen dat de Nederlandse activisten persoonlijk aanwezig zouden zijn bij de behandeling van hun zaak in Bangalore. In plaats daarvan lieten zij zich vertegenwoordigen door een advocaat. De zaak werd daarop diverse keren verdaagd toen de activisten niet kwamen opdagen. Vorige week heeft de rechter in Bangalore de zaak weer behandeld en een arrestatiebevel tegen de zeven gedaagden uitgevaardigd.

Schone Kleren Kampagne is niet onder de indruk. Volgens woordvoerder Christa de Bruin is de maatregel vooral bedoeld om de Nederlandse mensenrechtenorganisaties in diskrediet te brengen.

G-Star betreurt het dat de Indiase bedrijven naar de rechter zijn gestapt. De Amsterdamse jeansfabrikant zegt sinds vorig jaar druk te hebben uitgeoefend op de toeleveranciers om weer in overleg te gaan met vakbonden en werknemers. ''Het ziet er naar uit dat dit resultaat oplevert.''


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep -3 oktober 2007