terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Schoon Genoeg, okt 2007
Schoon Genoeg is een halfjaarlijkse uitgave van de Schone Kleren Kampagne



door:
Peter Noordermeer

Arrestatiebevelen uit India voor medewerkers SKK

Fabrikant overschrijdt grenzen


SKK protesteert bij FFI-afnemer G-Star

Arbeiders uitbuiten, als mensenrechtenorganisaties daar wat van zeggen naar de rechter lopen, en nog gelijk krijgen ook. Dat kan in India. Vandaar dat zeven Nederlandse medewerkers van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep voorlopig even hun neus niet in India laten zien. De SP stelt Kamervragen aan de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken en aan de staatssecretaris van Economische Zaken.

Een rechter in Bangalore heeft om de arrestatie verzocht van zeven stafleden van de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW). De gerechtelijke uitspraak is een volgende stap in het smaadproces dat de Indiase spijkerbroekenfabrikant FFI aanspant tegen de activisten en service providers Antenna en Xs4all. De advocaat van het bedrijf verzocht de rechtbank ervoor te zorgen dat de aangeklaagden, die zich laten vertegenwoordigen door een advocaat, persoonlijk aanwezig zouden zijn bij de behandeling van hun zaak in Bangalore. De zaak is verdaagd tot 20 november.

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep voerden aanvankelijk campagne om de schendingen van arbeidsrechten in de FFI-fabrieken aan de orde te stellen. De campagne startte in 2005. Lokale organisaties, ondersteund door een onafhankelijk team van deskundigen, rapporteerden over hoge werkdruk, gedwongen overwerk, fysieke en psychische mishandeling, niet uitbetalen van overwerk en het niet verstrekken van contracten. FFI produceert onder andere spijkerbroeken voor G-Star, Armani, RaRe, Guess, GAP en Mexx.

Hoewel sommige problemen na publicatie van de schendingen zijn verminderd, heeft het FFI-management in reactie op de campagne eerst de Indiase organisaties via de rechtbank monddood gemaakt, en beschuldigt het nu de Nederlandse organisaties van cybercrime, racistische en xenofobische handelingen en laster.

Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne: 'We zijn ervan overtuigd dat dit proces geen enkele juridische grondslag heeft, maar enkel en alleen dient om onze organisaties topzwaar te belasten en in diskrediet te brengen. Ik vermoed dat de advocaten van FFI eropuit zijn ons te beschuldigen van dingen waarvoor uitlevering door Nederland aan India mogelijk is.' De SP heeft in Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken gevraagd welke ondersteuning de Nederlandse overheid kan geven aan Nederlandse organisaties die juridisch worden geïntimideerd en voor de Indiase rechter worden gedaagd. Ook vraagt de SP of de bewindslieden dit bij hun Indiase collega's gaan aankaarten en welke gevolgen een negatief oordeel van de Indiase rechter zou kunnen hebben voor het Nederlandse MVO-beleid, dat juist is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek en dialoog. De Bruin hoopt dat de regering snel antwoordt.
De zeven beklaagden zijn overigens niet van plan om naar India af te reizen. De Indiase advocaten van SKK en LIW proberen nu de aanklacht aan een hogere rechtbank voor te leggen in de hoop dat die dan nietig wordt verklaard.

De arrestatiebevelen die nu zijn uitgevaardigd zijn niet de eerste discutabele stappen in de strijd van FFI tegen haar critici. Al in juli 2006 hebben lokale arbeidsrechtenorganisaties, na een klacht van FFI een spreekverbod opgelegd gekregen. Het is de organisaties sindsdien verboden om de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep informatie te geven over de arbeidssituatie bij FFI.


Werknemers van G-Star nemen flyer in ontvangst
Esther de Haan van het Internationale Secretariaat van de SKK: 'Het arbitrair voor de rechter slepen van organisaties die over arbeidsomstandigheden rapporteren draagt niets bij aan een duurzame oplossing van de problemen in de kledingindustrie.'

Het Nederlandse kledingmerk G-Star, de grootste inkoper van FFI, is een invloedrijke speler in dit steekspel maar weigert haar leverancier onder druk te zetten deze rechtszaken stop te zetten. In een radio-uitzending zei woordvoerder Klaas de Jong van G-star onlangs dat zijn bedrijf zelf een onderzoek gaat instellen. Maar De Bruin van de SKK heeft daar weinig vertrouwen in. 'Wat is de zin van nog een onderzoek als het de arbeiders wordt verboden te praten? Een echte vrije vakbond waar mensen zelf voor kunnen kiezen is monddood gemaakt.' G-Star weigert ook om FFI onder druk te zetten om de 'aanklacht' in te trekken.

Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep: 'De Nederlandse regering moet snel in actie komen om de vrijheid van meningsuiting van Nederlandse organisaties te beschermen en de Indiase regering duidelijk te maken dat dit zeer schadelijk kan zijn voor de Nederlands-Indiase betrekkingen.' Oonk heeft al contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar uit die hoek kwam aanvankelijk weinig reactie. 'Ons is nu een gesprek beloofd,' aldus Oonk, 'maar wat ze voor ons kunnen of willen doen is nog niet duidelijk. Het is een bedreigende en dringende zaak. Als tegen deze arrestatiebevelen niets wordt ondernomen, betekent dat dat wij en andere mensenrechtenorganisaties monddood worden gemaakt.' Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat SKK en LIW op korte termijn worden uitgenodigd voor een gesprek. Mocht er om uitlevering worden gevraagd, dan is dat een kwestie voor de minister van justitie.

Het is tamelijk uniek dat Nederlandse activisten voor een buitenlandse rechter worden gedaagd. Amnesty International bijvoorbeeld heeft zoiets in haar lange bestaan nog nooit meegemaakt. Onlangs is de secretaris-generaal van Amnesty Irene Khan door de Sudanese regering aangeklaagd wegens smaad, maar volgens een woordvoerder beschouwt Amnesty dat als een pr-stunt.

SKK en LIW krijgen van veel collega-organisaties steunbetuigingen.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 22 oktober 2007